Една година без Теодора Захариева

12722
Една година без Теодора Захариева

На 7 януари се навършва една година, откакто си отиде Теодора Захариева, която почина след дълга борба с рака.

"На 7 януари 2012 г. си отиде нашата Теди. Знаем обаче, че тя продължава да бъде с нас и да ни помага", пишат колегите й от Федeрация "Български пациентски форум". Те призовават всички приятели, познати и непознати на 7 януари от 18.00 часа – пред сградата на Столична община, да си спомнят за Теди Захариева.

"Ще запалим 101 червени свещи, във формата на сърце, за да покажем, че добрите хора не се забравят и делата им ще бъдат помнени винаги. Каним всички, които познаваха Теди Захариева, както и тези които никога не са я срещали, но са искали да я познават. Ние искаме да я помним не с тъга, а с усмивка, затова че я познавахме и ни даваше да черпим от силата й и вярата й в справедливостта! Ние от Федeрация "Български пациентски форум" продължаваме делото на Теодора Захариева", се казва още в съобщението от съратниците на Теодора Захариева.

Повече от 10 години Теодора се бори не само с тежката диагноза рак, но и с бездушието на институциите. Тя беше първата, която приживе осъди Министерството на здравеопазването за това, че не са й осигурени навреме животоспасяващи лекарства, напомня БГНЕС.

Още през 2004 година Теодора Захариева застана с протест пред сградата на Министерството на здравеопазването като си свали перуката след тежката химиотерапия. Средствата, които тя спечели от делото срещу МЗ тя вложи в пациентска организация за обучение на хора, болни не само от онкологични заболявания, но и с други страдания, за да отстояват правата си пред държавата и да се чувстват пълноценни хора, като създаде Центъра за защита правата в здравеопазването.

"Като човек от 12 години с онкологично заболяване съм се уверила, че най-важното е профилактиката, съвременната медицина дава големи възможности за това", каза в последното си интервю за БГНЕС Теодора Захариева.

Тогава тя заяви, че вече се бори с пети министър на здравеопазването и няма да се откаже. "За мен това е кауза, която не ме уморява, а ме зарежда. Иска ми се и да не правим такива неща само кампанийно, по Коледа или за 1 юни, а те да станат наистина приоритет и ангажимент на държавата и обществото. Такива са и целите, които отстояваме всеки ден и в нашата неправителствена организация. За мен няма по-голямо щастие, от това по празници да получа есемес "Благодаря, че ми спаси живота", сподели Теодора Захариева, която бе отличена с голямата награда "Човек на годината" за 2009 от Български хелзинкски комитет.

Българските пациенти не познават правата си и това е много удобно за институциите. В болниците дават на хората да подпишат информирано съгласие, което нищо не им казва, пълна формалност. Само се говори "пациентът в центъра на системата". Пациентите не бива да се сърдят на лекари и болници, а заедно да потърсим сметка на администрацията, убедена бе Захариева.

Нея я няма вече година, а нищо не се е променило в тази посока в здравеопазването ни.

Теодора Захариева спечели окончателно делото срещу МЗ пред Върховния касационен съд, през 2008 г. Първа дело срещу министерството го спечели онкоболната от Пловдив Росица Шкодрова, но когато излезе решението тя не беше вече между живите. Тогавашният министър на здравеопазването Радослав Гайдарски обжалва решението на Апелативния съд, който осъди МЗ да заплати на онкоболната Теодора Захариева 100 хиляди лева за това, че в периода 2003-2004 година не й е осигурило животоспасяващи лекарства. Междувременно Теодора Захариева учреди заедно с лекари, общественици и приятели Агенция за информационна и правна помощ на болните с онкологични заболявания.

БХК напуска Гражданския съвет към ВСС

Българският хелзински комитет оттегля членството си в Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет (ВСС). Това заявяват в отворено писмо ...

Агенцията активно подпомага пациенти, организира профилактични прегледи и други дейности, които определят сериозно място на Агенция в неправителствения сектор на здравеопазването. Захариева съди министерството за времето, когато Славчо Богоев, министър при управлението на НДСВ, делата от името на МЗ се водеха по времето на министър проф. Радослав Гайдарски, а спечели делото при третия министър д-р Евгени Желев.

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com