Има ли "мъртви души" в списъците?

6352
Има ли "мъртви души" в списъците?

"Некоректно е да се сравняват данните за преброяване на населението с избирателните списъци за предстоящия референдум." Това заяви пред БНР Венцислав Христов, началник на отдел „Електронна обработка на информацията” към ГРАО.

Той обясни, че при преброяването се отчитат само българските граждани на територията на РБ, както е записано в  чл. 4 на Закона за преброяването. Докато в Изборния кодекс е казано, че в списъците  трябва да бъдат включени всички български граждани, които имат избирателни права, независимо къде са в момента. Това са нашите сънародници, установили се вече в чужбина. От тях  само  1773 души са пожелали да гласуват.

За изборите за президент и вицепрезидент тази бройка беше 33 390 . Т.е. от списъците от 2011 г. ние сме изключили 30 000 човека по данни на външно министерство, но сега те фигурират в избирателните списъци. За президентските избори фигурираха общо 6 933 748 човека. Разликата с избирателните списъци в момента е 15 372 души в повече. Всеки български гражданин знае, че  прирастът ни е отрицателен и си задава логично въпроса как така ставаме повече на избори.

Отпечатали сме 30 000 повече бюлетини, защото тези хора не са заявили, че ще гласуват в чужбина. Разликата от 30 000 до 15 000 души идва от отрицателния прираст. Под прираст разбираме разликата между починалите хора в този период и навършилите 18 г. и хората, приети за български граждани, каза още Венцислав Христов.

Изнасяме по-малко за ЕС

Все по-малко стоки и услуги изнася България към ЕС. Мрачна картина очертава статистиците ни през август. Свитите под ударите на дългов...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com