Как да окажем първа помощ при инсулт

47623
Как да окажем първа помощ при инсулт

От днес започва информационната кампания "Разпознай инсулта. Действай бързо!". В рамките на 5 дни (от 22.04.2013 до 26.04.2013) в ДКЦ на четири български града – София, Пловдив, Стара Загора и Плевен, посетителите и пациентите ще имат възможност да научат как да разпознаят първите признаци на исхемичен инсулт и какви незабавни мерки трябва да предприемат.

Специално обучени екипи от студенти по медицина ще консултират присъстващите граждани как да идентифицират възникването на инсулта и какво трябва да направят, за да намалят тежките последствия, съобщават организаторите.

Кампанията има за цел да повиши осведомеността на обществото относно възможностите за прилагане на спешна терапия, която може да намали значително риска от инвалидизация при пациентите с остър исхемичен инсулт. Инициативата е насочена към рисковите групи на възраст между 45-65 години и техните семейства, колеги и хора, които биха могли да се окажат в близост до тях при получаването на исхемичен инсулт.

Инсултът е спешен неврологичен инцидент, който може да засегне определен участък, а понякога и целия мозък. Той може да бъде предизвикан от руптура на кръвоносен съд (хеморагичен инсулт) или от запушване на кръвоносен съд от съсирек (исхемичен инсулт). Случаите на инсулт в България през 2012 г. са били 50 783, сочат данните на Националния център за обществено здраве и анализи. Засегнати са най-много хората над 55-годишна възраст - 91% от всички или общо 46 248, от които 21 954 мъже и 24 294 жени. Във възрастовата група 35 – 55 години броят на случаите е 4 343, а при най-младите на възраст под 35 години – 192. Общата смъртност от инсулти през миналата година е 7 535 души.

За жалост България е на едно от челните места в Европа по брой инсулти. Всяка изминала минута след възникването на инсулта, приблизително 2 милиона нервни клетки умират. Поради тази причина колкото по-бързо започне лечението, толкова по-голям е шансът засегнатият човек да се възстанови. Информираността на обществото за спешните действия, които трябва да се предприемат в първите минути след разпознаване на исхемичен инсулт е от голямо значение за намаляване на инвалидизацията от този вид заболяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com