КНСБ: Водата неизбежно ще поскъпне, нужни са водни помощи

2060
КНСБ: Водата неизбежно ще поскъпне, нужни са водни помощи
Снимка: БГНЕС

Покачването на цената на водата е неизбежно, но важно с какви темпове се прави и как ще бъдат защитени социално слабите и работещите в сектора. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, при откриването на дискусия, посветена на развитието и проблемите на ВиК сектора.

Нужен е нов специален закон за ВиК услугите, който да отчита спецификите и неотменимостта на задължението за доставка на вода за всеки граждани на България и да гарантира публичния характер на сектора, каза Пламен Димитров. По думите му ВиК секторът е най-регулирания сектор в България, по-регулиран от банковия сектор.

От МРРБ оправдаха вдигането на цената на водата с необходимост от инвестиции

"Нужни са пречиствателна станция, добра водопроводна и канализационна мрежа. За да има такава, трябва да се осигурят средства. а те ням...

В сектора има възможности за допълните приходи, които не минават задължително през цената на водата, каза президентът на КНСБ. Според Пламен Димитров в плановете за бюджета за следващата година може да бъдат предвидени ваучери за водни помощи.

На човек му трябват най-малко 50-100 литра на ден тоест до 3 куб. м на месец. Ако допуснем, че 500 000 домакинства се нуждаят от водни помощи, в държавния бюджет могат да се заложат 50 млн. лв. за подпомагане на нуждаещите се, каза Димитров, цитиран от в. "24 часа".

Нашето основно искане е 15% годишно увеличение заплатите в сектора. През последните години заплатите в страната растяха с темпове от 8-11% годишно, докато тези при ВиК услугите 2-3 по-малко и затова доходите на хората там са изостанали, каза Пламен Димитров. За тези увеличения ще са нужди още 25-27 млн. лева годишно, обясни той.

Дискусията е навременна, защото основен проблем на сектора е заплащането на ВиК операторите, каза председателят на КЕВР Иван Иванов. Към момента КЕВР е одобрила бизнес плановете на 27 ВиК дружества, които обслужват 77% на населението на страната, допълни Иванов.

Окончателно: Цената на водата се увеличава след Нова Година

Водата ще поскъпне в 26 населени места от 1 януари, реши на закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Най-го...

Има области в страната, където цената на водата постига социалната поносимост и трябва да се търси друг механизъм за повишаване на заплатите. Нужно е допълнително държавно финансиране в сектора с около 50 млн. лева годишно, така че заплатите на служилите на водните оператори да се повишат, без да се вдига цената на водата за населението, каза Иван Иванов.

Възможно е разделяне на КЕВР на енергиен и на воден регулатор, но това може да направи Народното събрание, каза още Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество