Костов: Рискът от атентат не е бил подценен от ДАНС, а от други служби

4502
Костов: Рискът от атентат не е бил подценен от ДАНС, а от други служби

Комисията за контрол на ДАНС има негативно становище за годишния доклад за националната сигурност, внесен в парламента от правителството. Това стана ясно след заседанието на комисията, предаде БГНЕС.

Според председателя на комисията службите са подценили риска от терористичен акт у нас. Костов смята, че рискът е бил подценен не от ДАНС, а от други служби.

"Основната причина е подценяването или пренебрегването на риска от международен тероризъм. Това не означава, че ДАНС не са си свършили работата, защото много внимателно сме проверили поведението на ДАНС. ДАНС на практика са подали информация и са алармирали, че има такава реална опасност", каза Костов.

Костов изтъкна, че България е част от три системи за сигурност. "Това е системата за сигурност на Съвета за сигурност на ООН, който има специална резолюция, приета от всички страни. Приети са редица нормативни актове, създадени са институции, планове за противодействие. Има отделен акт, специално на НАТО, във връзка с международния тероризъм, който е предизвикал създаването на други институции и специални органи. Изобщо не е толкова елементарно – има ли сигнал или няма сигнал. Не може никой да каже, че не е предупреден!", посочи депутатът.

За решенията взети на заседанието на КСНС днес Иван Костов смята, че с оглед на това "в този си вид с тази организация и така, както четат рисковете" трябва нещо много сериозно да се промени. "Сериозни промени в много посоки трябва да се извършват", каза лидерът на ДСБ. Той посочи, че "някои констатации на президента ми се виждат странни, непонятни, даже попитах тук не са ли готвили президента за това заседание. Аз нямам въпроси. Надявам се, че това, което излезе по медиите, не е точно така и криво са го разбрали президента", каза Иван Костов.

Редактор: Калина Здравкова

Съдебен медик: Сглобеният в моргата терорист е над 100 кг, а онзи от камерите е хилав

Съдебният лекар Косьо Янков е изчислил, че терористът е тежал около 100 кг. и няма нищо общо с хилавия мъж от аеорагара Сарафово с дъл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com