МВР с подробности за инцидента на конгреса на ДПС

11743
МВР с подробности за инцидента на конгреса на ДПС

Днес МВР разпространи поредна информация за инцидента по време на Националната конференция на ДПС в събота.

"Сигнал за инцидента, възникнал в зала 3 на НДК, бил подаден на тел. 112 в 12.23 часа. Две минути по-късно – в 12.25 часа, съобщението е предадено на оперативните дежурни части на СДВР, ГД"Национална полиция", НСО и Центъра за спешна медицинска помощ. Екипи на СДВР, които са се намирали в обсега на прилежащата до сградата територия, реагирали светкавично", твърдят от МВР.

Трима от служителите на сектор "Общинска полиция"-СДВР с цивилно облекло достигнали бързо до залата и след като си преправили път до трибуната, са оказали съдействие за недопускане разрастване на инцидента. Други от пристигналите полицаи са ограничили достъпа на външни лица до залата. В 12.30 ч. на място пристигнали и екипи на Специализираните полицейски сили и на СДВР, които запазили местопроизшествието до идването на група за оглед и разследващ полицай. След като и последният от присъстващите от залата е напуснал, е започнал огледът на място от екипите на СДВР, под ръководството на прокурор от Софийската градска прокуратура.

На драматична VIII Национална конференция на ДПС вчера имаше опит за покушение срещу Ахмед Доган. Нищо не предвещаваше ситуацията в началото на форума, за който от дни вървяха слухове, че Доган ще сдаде поста. Докладът на Сокола в началото беше по-скоро философски, отколкото политически и труден за разбиране дори и от експерти по темата. Ситуацията коренно се измени, когато млад мъж с пистолет се появи на трибуната.

Нападателят излезе на подиума, докато Доган говореше за постмодернизма в доклада си на конференцията. Мъжът държеше пистолет в ръцете си и се опита да стреля по Доган. Мъжът насочи пистолет в главата на Доган. Пистолетът обаче явно засече. В този момент Доган изблъска ръката на мъжа, при което нападателят се нахвърли върху Доган и двамата паднаха на земята зад подиума. В следващия момент симпатизанти и делегати на ДПС, около 20 души, се нахвърлиха срещу мъжа, опитал да застреля публично пред камерите техния лидер. Започнаха да го налагат с юмруци, ритници, кой, с каквото може. След като бе смазан от бой, нападателят, на който се видя карта за акредитация за форума, бе изведен от залата. След 2 минути зам.-председателят на ДПС Лютви Местан съобщи, че Доган не е ранен.

Нападателят на Доган - Октай Енимехмедов на 25 г. от Бургас, е задържан и прокуратурата ще му повдигне обвинения за хулиганство и закана за убийство.

Редактор: Е. Гигова

Борислав Сарафов: Има основания да се търси отговорност на хората, нанесли побой над Енимехмедов

Прокуратурата ще поиска постоянно задържане на 25-годишния нападател на Ахмед Доган най-вероятно утре по обяд. “Това ще го напра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com