Наказания за пилеещите вода

7178
Наказания за пилеещите вода

"Необходими са стимули за хората, които ползват по-малко вода и някакъв вид наказание за хората, които пилеят вода." Това каза пред журналисти зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев след като откри петата Международна конференция „Намаляване загубите на вода във водоснабдителните системи”,  съобщи агенция „Фокус”.

Част от сметките, които ние плащаме като потребители, съдържат в себе си една такса водоползване – предложението на министър Нона Караджова е тази такса или да отпадне, или да бъде намалена, ако се ползва в рамките на някакво водно количество, т.е. ако човек е икономичен, посочи Симидчиев. В момента, в който се приеме стратегията за водния сектор, надявам се тази седмица тя да излезе от парламента и ще започнем да работим за това, каза Добромир Симидчиев.

Водата има памет?

Учени твърдят, че във всяка капка вода има памет за органичните вещества, попаднали някога в нея. Ако учените успеят да разшифроват ...

Схемата за плащане на водата трябва да бъде по-проста и да не бъде повече от двустепенна – най-много три. „Има различни философии, но общо взето идеята е следната – има едно средно количество вода, което човек ползва, да кажем между 3 и 5 куб. м на месец.

Ако сте в тази група плащате определена цена, ако обаче искате да сте много икономични и паднете под това количество – плащате по-малко и вече, ако е над петте кубика, плащате повече, каза Симидчиев. Това е тристепенната схема. Въпросът е да има ефект, защото неправилно предложена такава система ще доведе до повече негативи, отколкото до плюсове.

Цената би трябвало да бъде обвързана с т.нар. граница на поносимост, тя е конкретна и е 4% от средномесечния доход едно домакинство. В София – средномесечният доход е най-голям, би трябвало тук и наказанието да е най-голямо и стимулът, каза още зам.-министър Добромир Симидчиев. 

Редактор: Евгения Гигова

Без вода в някои части на столицата

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по ул. „Каймакчалан” в ж.к. „Ре...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com