Проект за промени в закона за горивата връчиха "българските жълти жилетки" на Караниколов

2092
Проект за промени в закона за горивата връчиха "българските жълти жилетки" на Караниколов
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

Проект за промени в закона за горивата връчиха на икономическия министър Емил Караниколов представителите на по-малките играчи в сектора - т.нар. "български жълти жилетки". От Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива те са се преименували в Асоциация на търговците, производителите, вносителите и превозвачите на горива, съобщи кореспондент на Actualno.com

И този път говорителят им беше без жълта жилетка. "Искаме този път законът да се прави на светло", обяви Симо Симов и раздаде на журналистите екземпляри от предложението за промяна.

Караниколов: Инвестициите по сертифицирани проекти превишават над два пъти тези от 2017 г.

Очакванията ни са през 2019 г. инвестициите да продължат да се повишават. Към настоящия момент в Българската агенция за инвестиции (БАИ...

Асоциацията предлага промяна в условията за регистрация на ведомствените бензиностации - ако искат да продават горивата си ще трябва да се регистрират по наредбата H-18. "Това ще важи и за земеделците", посочи Симов. "Там, откъдето могат да изтичат пари, които не влизат във фиска, са именно нелегалните продажби при земеделци и ведомствени бензиностанции", обясни Симов и добави, че с предлаганите промени на тези субекти "им се забранява да продават, освен ако имат подизпълнители с договорни отношения".

Причината за предлаганите промени е необходимостта от създаване на конкурентна среда, подчерта той и съобщи, че с проекта се редуцират условията за регистрация, но регистрацията остава задължителна. Намалени са тежките ограничения като банкови гаранции и изисквания за минимален капитал.

"По-големите гаранции и капитал оставихме да се отнасят само за фирмите, които се занимават с производство, внос и износ, а по-приемливи суми за капитал и банкови гаранции оставихме за търговците на вътрешния пазар", посочи Симов и добави, че се запазва изискването за уставен капитал от 20 хиляди лева.

Премахна се банковата гаранция за бензиностанциите още при преправянето на закона преди второто четене, припомни Симов и изтъкна, че по отношение на дистрибуцията на едро бяха заложени уставен капитал от 1 млн. лв. и банкова гаранция от 500 000 лв. "Ние запазихме тези суми, но само за производители, вносители и износители, а изискването за капитала за дистрибуция на вътрешния пазар бе намалено на 100 000 лв.", уточни Симо Симов. По думите му с тези мерки е напълно достатъчно една фирма на пазара да гарантира рисковите процеси в скъпия бизнес, който се упражнява с горивата.

"Вмъкнали сме и задължение на Министерство на икономиката - всяка година до 31 март да прави секторен анализ на вътрешния пазар, на вноса и на износа, който да представи на правителството и след това на парламента", съобщи още говорителят на Асоциацията.

Частният сектор у нас създава средно по 10 хил. нови работни места на година

През последното десетилетие частният сектор в България създава средно по 10 хил. нови работни места на година. Това съобщи заместник-ми...

Емил Караниколов обеща до един месец консултативният съвет по закона да се произнесе и призова всички заинтересовани страни да участват активно, включително със законодателни инициативи.

Той изрази удовлетворение от становището на КЗК, че нормативната база, регулираща сектора, не създава конкурентна среда, каквото е и неговото мнение. "Притеснява ме, че КЗК констатират, че чрез тази нормативна база не само че не се създава конкурентна среда, а дори, че може да се създаде монополно положение", каза Караниколов и се ангажира да бъдат изчистени всички детайли.

Запитан дали според него е подходящо да се създадат държавни акцизни складове, той отбеляза, че в консултативния съвет ще участват и представители на държавния резерв, където според него, ако има такива складове, би трябвало да се ситуират.

По предложението на КЗК за данъчна амнистия на лицата от сектора, излезли на светло, Караниколов е категоричен, че първо трябва да се направи анализ как подобна стъпка ще повлияе на фиска. Той счита, че няма защо да се поощрява излизането на светло, тъй като всеки е длъжен да бъде в светлия сектор.

"Към момента никой не си е признал, че е в сивата икономиката и ако КЗК има такива констатации, трябва да ги каже", категоричен е Караниколов.

Германия е най-големият търговски партньор на България

Германия е най-големият и основен търговски партньор на България, става ясно от анкетното проучване на Българска търговско-промишлена п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика