СДС обжалва решението на ЦИК

4281
СДС обжалва решението на ЦИК

СДС ще внесе днес жалба срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), което лиши партията от представителство в районни и секционни избирателни комисии. Това обяви на извънредна пресконференция председателя на СДС Емил Кабаиванов.

На вчерашното си заседание ЦИК отказа да впише председателя на СДС като като представляващ "Синята коалиция" и така СДС няма да има право на представители в секционните избирателни комиси, а по-рано в районните избирателни комисии бяха назначени предложените от представляващите десния съюз Мартин Димитров и Иван Костов. Кабаиванов заяви, че това решение нарушава закона и цели да пази политическото статукво. Той допълни, че по този начин може да бъде опорочен вотът на българските избиратели. Лидерът на СДС каза още, че ще уведомят и европейските институции за случая, съобщи агенция КРОСС.

На 18 март тази година временният председател на СДС от 2009 г. Борис Марков, председателят на "Обединени земеделци" Петя Ставрева, председателят на Радикалдемократическата партия Захари Петров и председателят на Българската социалдемократическа партия Йордан Нихризов, в което искат промяна в представителството на "Синята коалиция", регистрирана с решение на ЦИК от 30 май 2009 г. Те настояват коалицията да се представлява от Емил Кабаиванов и Иван Костов, само заедно. Два дни по-късно ЦИК остави без разглеждане това заявление, защото то е постъпило от хора, които нямат "качество на представляващи "Синята коалиция", поради което то се явява недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане".

Решението беше оспорено във Върховния административен съд, който задължи ЦИК да се произнесе по същество.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com