Спас има последователи: Бургазлия измамил стотици в сайт за запознанства

7215
Спас има последователи: Бургазлия измамил стотици в сайт за запознанства
Снимка: Thinkstock/Guliver

Около 100 души от цялата страна са измамени за общо 40 000 лева от 38-годишния Милен Стойчев от Бургас чрез фалшив профил в сайт за запознанства. Това съобщи пред журналисти административният ръководител на Апелативна прокуратура-Бургас Любомир Петров, предаде "Фокус“.

Измамата е извършена за периода от април 2014 до юни 2017 година, като силно напомня сагата около Спас Василев, прочул се онлайн със самоличността на Александър Николов, която беше използвана за измама на стотици хора.

Над 300 000 българи са били жертва на измама в интернет

Над 300 000 пълнолетни българи са били жертва на измама или фалшификации в интернет. Това са част от данните от редовния експресен сон...

Стойчев е създал профил в сайта за запознанства със снимка на млада, красива жена с името Мария Василева. Той започвал комуникация с хората, след което прехвърлял разговорите в месинджър във Facebook.

Пишел на измамените, че се намира в Гърция заедно с майка си, където бедствал, нямал пари, нито телефон. Измисляйки тъжната история, Стойчев предизвиквал у жертвите си съжаление и те сами му предлагали да помогнат, като преведат пари. Той изпращал банкова сметка в българска банка на името на баба му, която имала почти същото име (Марийка Василева). След това Стойчев прекъсвал връзката.

Преведените суми са от 10 евро до 250 евро. 95% от измамените са мъже. Профилът му все още не е закрит. Към момента четирима от пострадалите са разпитани. Двама от тях са превели суми от 200 лева, другите - 220, 250 евро, уточни прокурорът.

Първоначално Стойчев е задържан за 24 часа, след това за 48 часа, вероятно днес в съда де бъде внесено искане за постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Жертви на Спас-Александър го обвиниха в нова измамна схема

Още жертви на Facebook измамника Спас Василев, станал по-известен с фалшивата си самоличност Александър Николов, разкриха как са били и...

Домът му е претърсен. Иззети са лаптопът му, флашки, бележки от банкомат, карти с банковата сметка и др. Предстои назначаване на банково-счетоводна експертиза.

„Това, което очакваме, при пълно разследване, както е образувано делото за измама в големи размери, е от 1 до 8 години лишаване от свобода и конфискация. Ако се установят още множество хора и множество суми, може да помислим за измама в особено големи размери, където наказанието е от 3 до 10 години“, каза прокурор Петров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com