Възстановка на боевете при Шипка

138630

България почете паметта на защитниците на Шипченския проход, дали своя живот за победата в едно от ключовите сражения на Руско-турската война 1877-1878. Над 3000 българи се качиха на Шипка, за да вземат участие в честванията, които се провеждат под патронажа на държавния глава.


Дружество „Традиция” представи възстановка на боевете при Шипка по повод 136 години Шипченска епопея. В проявата участваха над 100 души, облечени като български опълченци, руски и турски войници, Червения кръст и други. Много фойерверки, драматизъм и динамика имаше във възстановката на „Традиция”.

Плевнелиев: В нашите ръце е продължението на делото на опълченците

Нека сегашното и бъдещото поколение знаят с какви идеали са се вдъхновявали техните предци в мрачни за народа времена. Днешният ден е с...

По време на петдневните боеве на връх Шипка са загинали 3100 руски войници и офицери, а също така над 500 български опълченци. Успешното отразяване на атаката на османските турци слага край на техните опити да преминат Балкана.

Данчо Данчев, директор на парк-музей „Шипка-Бузлуджа”, съобщи, че до два месеца ще бъде готов малък вечен огън, който да гори денонощно в Паметника на свободата на връх Шипка. В момента се проектира малкият огън да бъде вътре в паметника, да гори денонощно и да отговаря на смисъла си – вечен огън в памет на загиналите, обясни Данчев. Скулпторът, който работи по проекта, е Адриан Новаков.

Малък вечен огън ще гори денонощно в Паметника на свободата на връх Шипка

До два месеца ще бъде готов малък вечен огън, който да гори денонощно в Паметника на свободата на връх Шипка. Това каза в интервю за Аг...

„Огънят ще бъде в костницата на приземния етаж на паметника. Надяваме се до месец-два да бъде готов и да направим добро откриване на това нещо, което ще бъде изключително по-изгодно от гледна точка на икономическите показатели, както и от гледна точка на съдържателната основа да бъде отговарящо на понятието вечен огън”, заяви Данчо Данчев.

По думите му сегашният вечен огън се запалва само в официални празници и дни, в които се почитат нашите освободители.


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com