За разлика от лекарите зъболекарите подписаха с НЗОК

10618

За разлика от Българския лекарски съюз (БЛС), Съюзът на зъболекарите (БЗС) подписа Националния рамков договор за денталната медицина.

Догодина бюджетът на НЗОК за зъболекарски услуги ще е 106 500 000 лева, като няма да има ръст в доплащането от страна на пациентите. Това съобщи д-р Борислав Миланов, председател на БЗС, при подписването на документа, предаде БГНЕС.

Бюджетът е увеличен с 5 100 000 лв., като пакета за деца до 18 години отговаря на всички средностатистически европейски изисквания, с което се гордеем, продължи д-р Миланов. Той бе категоричен, че ще започнат консултации за разширяване на пакета за възрастни, за да може да бъде финансиран от следващият бюджет на държавата. Увеличението ще бъде разпределено в заплащането на пломби и екстракции, което е увеличено от 28 лева на 29.45 лева.

Никога от здравеопазването не правим политика, а правим политика във здравеопазването, каза още д-р Миланов. Той категорично отхвърли тезата, че денталната медицина е нереформиран сектор. "Твърдя, че сме единственият реформиран сектор в сферата на здравеопазването", твърдо заяви той. Винаги ще отстояваме правата на пациентите, ние с тях сме винаги свързани и това, което е добро за пациент е добро за лекаря по дентална медицина, добави Миланов.

Ръководителят на НЗОК Пламен Цеков не се опита да извлече дивиденти от подписания договор с зъболекарите, при положение че днес не се подписа договорът с българските лекари. Достигнахме до фаза, която удовлетворява и двете страни, по отношение на цените и обемите сме се съобразили напълно с БЗС, заяви той. Цеков не отрече, че има някои неточности и неясноти, които трябва да бъдат изчистени в последният момент.

НЗОК да плаща нови дейности въпреки неподписания НРД?

От ГЕРБ предлагат Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да плаща за новите дейности, въпреки че Националният рамков договор (НРД...

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com