Цената на свинското месо в България ще се изравни с тази в Европейския съюз

6205
Цената на свинското месо в България ще се изравни с тази в Европейския съюз
Снимка: iStock/Guliver

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в индустриална ферма в село Попина, община Ситово, област Силистра, съобщиха от Агенцията. Положителните проби са били лабораторно потвърдени днес от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 17 000 животни. Това е четвъртият случай на потвърдено огнище със заболяването АЧС в индустриална ферма и първи за областта.

Actualno.com потърси мнението на Румен Караманов, който е собственик на няколко ферми за производство за прасета за угояване. Една от тях е в Ахелой, област Бургас.

Повишение в цената на свинското месо ще има, но не само заради африканската чума по свинете, а и поради факта, че България по принцип продава в Европа по-евтино в сравнение с конкурентни страни. Но при всички случаи не може да се говори за спекулативно покачване. Това е пазар, който се определя от търсенето. А търсенето вече е много голямо, защото на пазара на свинското месо се намеси и Китай. Милиони прасета се избиха заради африканската чума и от там тръгна покачването на цените и то не само за България, а в световен мащаб“.

Според производителя, няма проблеми за потребителите по отношение на качеството. Той твърди, че хората трябва да са сигурни, че не ядат незаразено месо. Първо, вирусът на африканската чума не е заразен за човека. Той влияе само и единствено на животните. Освен това, всяка една промишлена ферма прави мониторинг за наличието на вируси. Изпращат се проби от умрели животни за изследване в сертифицирани лаборатории. Два часа след това става ясно дали има зараза.

“Трудно е за всички производители. Никой не знае какво ще стане, защото никой не знае къде и кога вирусът ще дойде на територията на фермата му. Той е най-лесно достъпен за прасетата от така наречения „заден двор“, защото те нямат необходимата биосигурност и от там идва проблемът и самият път на разпространение и стигна до промишлените ферми. Трябваше да се вземат мерки отдавна, но не само от Агенцията по храните, която сега всеки обвинява. Трябва да се намесят кметовете по места и полицията, всички които имат пряко отношение към намаляването на разпространяването на проблема. Защото един ветеринарен лекар от агенцията няма как сам да влезе в частен двор и да проверява, трябва да му бъде помогнато от институциите. Мерките също трябва да се изпълняват. Има си закон и наредба, които трябва да се спазват. Лошото е, че се вкарва политика във вземането на тези мерки и в изпълнението на наредбата и законът за ветернарно медицинса дейност, намесват се и други фактори, които пречат.“, посочва още Румен Караманов.

Румен Караманов е взел всички необходими мерки в неговите ферми за производство за прасета, за да се предпази от заразата. Според него, ако съществуващите наредба и законите се спазват, положението няма да е толкова тежко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас