Държавата дава 8 млн. лв. за модернизацията на жп гарата в Бургас

31780
Държавата дава 8 млн. лв. за модернизацията на жп гарата в Бургас
Снимка: БГНЕС

„Инвестираме над 8 млн. лв. за модернизацията на жп гара Бургас“. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на подписването на договорите за строителство и надзор за съоръжението. В рамките на проекта ще се обнови приемната сграда, ще се извърши реставрация на фасадата, ще се вградят модерни инсталации, ще се обновят пероните и ще се осигури достъп за хората с намалена подвижност.

Кметът на Бургас Димитър Николов каза при подписването на договора за обновяване на бургаската железопътна гара, че вече ще започнат реални действия по рехабилитацията й, въпреки че беше загубено време по обжалването на проекта, предаде "Фокус". Кметът допълни, че се надява бързо да приключи техническото съгласуване на проектите.

Бургас се оплаква от тапи, очаква пари от държавата за важен проект

3 километра достигна тапата в Бургас от автомобили, пътуващи от магистрала „Тракия“ към Южното Черноморие през уикенда. Осв...

Николов изрази надеждата си същинските строително-монтажни работи да започнат на празника на Бургас – Никулден. Това ще стане успоредно със започване на изграждането на новата Автогара, която ще е в непосредствена близост до ж.п. гарата.

Първата сграда на гара Бургас е построена в началото на XX век и е една от първите железопътни гари в България. Зданието е изграждано на три етапа в периода от 1908 до 1929 г. Неслучайно гарата е обявена за архитектурен паметник - това е един модерен за времето си във функционално и естетическо отношение проект.

Вследствие на близо 100-годишната експлоатация без основни ремонти, както и на големия пътникопоток, преминаващ ежедневно през приемното здание, отделните строителни елементи на сградата са силно амортизирани. Дограмата е остаряла, от покрива прониква дъждовна вода, нарушена е хидроизолацията под коловозите и в тунела има течове по тавана и стените, което води до значителни енергийни загуби. Това налага пълната й рехабилитация, обясняват от пресцентъра на МТИТС.

 

Откриха първата в България еко велоалея в Бургас

Първата в България еко велоалея беше открита в Бургас, предаде "Фокус". На откриването присъстваха зам.-кметът по строителство Костадин...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com