Екоорганизация инспектира язовирите в Бургаски регион

3568
Екоорганизация инспектира язовирите в Бургаски регион
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

От началото на месец февруари сдружение "Зелена Странджа" започва походи до най-големите язовири в близост до Бургас.

Проблемът с водата, който засегна голяма част от страната, може да се отрази и на Бургаски регион заради липсата на дъжд и сняг тази зима.

Гвардейци приветстват театрална публика

За първи път в Бургас публиката на театрално представление ще бъде посрещната от гвардейци. Днес малко преди 19 часа, ученици от Гвард...

Actualno.com разговаря с Владимир Димитров, който е председател на сдружение "Зелена Странджа": “Тези маршрути сме ги изминавали и преди, но сега искам да насочим вниманието на хората към проблема с водата. Актуална е темата за водата и затова в една седмица ще направим два маршрута до язовири, а следващата седмица ще имаме и други походи. Един от тях ще е до язовир „Камчия“, откъдето идва водата на Бургас и Варна, както и до други недовършени, като този в село Зидарово с почти готова стена, който не е пуснат в експлоатация и други, които са малко известни. Всички реки в Странджа са почти пресъхнали, язовирите няма да се напълнят, ако няма дъжд и сняг и проблемът е сериозен“.

Организаторите на събитията казват още, че в суха зима като тази все повече се замисляме от къде идва водата, която пием и оценяваме значението на изградените в миналото хидросъоръжения. Повечето от тях си имат история.

Пешеходните маршрути ще дадат възможност на много хора да видят с очите си какво в състоянието на язовирите и да научат повече за тях. Походите започват с незавършеният язовир "Раков дол" на река Факийска и язовир "Ново Паничарево" на река Ропотамо.

Освен часовете сред природата, всеки ще може да се увери сам какво е състоянието на съоръженията от където идва водата която пие.

Заболяванията на кръвта отново ще се лекуват в Бургас

Отделението по „Вътрешни болести и клинична хематология“ към УМБАЛ Бургас възстанови работата си. От началото на годината т...

Организаторите обясняват, че за построяването на язовир Раков дол са изсечени хиляди декари гори и е заличено цяло странджанско село. Въпреки това той остава незавършен.

Преди години язовирът се е намирал се в почти пълна експлоатационна готовност. В последните седмици се е заговорило за неговото довършване, за да бъде подсигурено водоснабдяването на Бургас.

Другият язовир, който ще бъде част от обиколката на еколозите е Ново Паничарево. Предназначен е да доставя промишлена и питейна вода за град Средец, село Дебелт и едноименния завод. Изграденият водопровод е много стар, силно амортизиран и с много течове.

Участниците в похода ще направят пълна пешеходна обиколка на язовира по кръгов маршрут с начало и край в село Ново Паничарево. Те ще се движат през открити местности и гори, по-близо или по-далече от чашата на язовира, за да видят как изглежда река Ропотамо в най-горното си течение и ще проверят нивото на язовира.

Миналото и бъдещето си подават ръка за запазване на културното наследство в Бургас

Продължава работата по международния проект за дегитализация на нематериалното културно наследство. Регионалният исторически музей Бург...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Начало//Новини//Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

В Бургас превръщат къщата на композитора Георги Шагунов в Дом на музиката

Обновяват осветлението в още няколко квартала в Бургас

Над 1000 изпълнители ще се явят на националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева" в Бургас

Първите 100 електрически велосипеда вече са на разположение на бургазлии

Бургазлията Цанко Цанков успя да преплува протока Кук с рекордно време

Транспортният батальон в Бургас отбеляза 24 г. от създаването си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас