Глоба е най-вероятното наказание за унищожените дюни на къмпинг "Смокиня"

6636
Глоба е най-вероятното наказание за унищожените дюни на къмпинг "Смокиня"
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Бизнесменът Иван Нончев и багеристът Манол Пазвантов, които нашумяха заради разрушаването на дюни до къмпинг Смокиня, заедно с техните защитници се изправиха пред Бургаския окръжен съд. Обвинението към бизнесменът Нончев беше за поръчителство на унищожаването на природните забележителности, а на Пазвантов, за пряк извършител на деянието.

През месец януари 2019 година, дюните бяха заравнени със самоходна машина, която не е притежавала регистрационен номер. Оказа се, че тя е укривана, но по-късно беше намерена в близост до мястото.

На започналото днес (11 септември) дело, тезата на държавният обвинител Ангел Георгиев за унищожаването на природната забележителност не издържа в съда. Съдът определи, че съществуват процесуални пречки за гледане на делото по реда на гл. 27 от НПК – съкратено съдебно следствие, поради изричното несъгласие на подсъдимите и техните защитници.

Подсъдимите бяха обвинени по член 78 А от НК, което е за по-леко престъпление. Така наказателната отговорност беше заменена с административно наказание.

Съдия Катя Господинова направи следното изявление по повод на по-леката мярка: "Желанието на защитата е производството да протече по особените правила по член 78 А от НК, предвид обстоятелството, че са налице всички предпоставки към настоящия момент, за провеждане производството по този ред. А именно подсъдимите не са осъждани, за престъплението се предвижда наказание до 3 години лишаване от свобода, тоест това не е тежко престъпление, побация и глоба. На следващото място – няма имуществени вреди, с оглед на което са налице всички предпоставки по член 78 А - освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, което предстои на доказване в предстоящия наказателен процес."

Кой е бизнесменът, задържан за унищожаването на дюните на къмпинг "Смокиня"?

Както стана ясно по-рано днес, установено е кои са багеристите, унищожили дюните на къмпинг "Смокиня". Това заяви говорителят на прокур...

Съдия Господинова поясни още, че законът третира това престъпление като леко. За да бъде едно престъпление тежко, законът трябва да предвижда над 5 години лишаване от свобода.

"Въпреки, че природната забележителност е унищожена, съдът не допуска граждански иск, защото приоритет в наказателното производство е единствено наказателния процес. Предвид обстоятелството, че относно имуществени вреди няма събрано нито едно доказателство по досъдебното производство, тепърва предстои, ако бъде допуснато назначаването на множество експертизи. Това би затруднило своевремененното приключване на наказателния процес. Пострадалото лице, ако желае по граждански ред, може да предяви след приключване на настоящото производство, граждански иск. И няма никаква пречка за това" добави съдия Господинова.

Министерството на регионалното развитие и благоустройство може да предяви своя граждански иск в граждански процес и интересите на държавата няма да бъдат нарушени, ако се докаже виновност на подсъдимите в наказателния процес.

Окръжен съд – Бургас потвърди и взетите мерки за неотклонение "Парична гаранция", в размер на 3 000 лв. за Иван Нончев и 1 000 лв. за Манол Пазвантов. Определението на Окръжен съд Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред въззивна инстанция.

Обвиняемите не коментираха факта, че ще се разминат само с глоба и не отговориха на въпросите на журналистите, свързани с процеса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com