Инвеститорът, искащ да строи на Корал: Няма дюни, доказано е в съда

4396
Инвеститорът, искащ да строи на Корал: Няма дюни, доказано е в съда
Снимка: Facebook/Atanas Rusev

"Прави се внушение, че застрояване върху плажа е недопустимо, самото изсипване на бетон върху пясъка е подвеждащо заглавие  В случая категорично няма дюни - има ги записани в една карта, но в хода на делата са правени многократни експертизи, които показват, че няма дюни. Няма подобни образувания - експертизите са го доказали категорични и безспорно." Това заяви Сава Чоролеев, който е инвеститорът на хотелския комплекс, планиран да се издигне в района на плаж Корал.

Когато се локализират дюни, държавата трябва да ги отчужди, но в нашия имот няма дюни, влезе в сферата на принципите Чоролеев. И добави пред Нова телевизия, че е спечелил 30 дела, според които в имота му няма дюни и всъщност кадастралната карта от 2014 година е отменена.

"Ибердрола" се вижда като жертва в казуса "Корал", предупреждава протестиращите за наказателна отговорност

Протестът заради Корал, който се организира тази събота (30 юни), предизвика официална реакция на испанската компания "Ибердрола Инмоби...

По думите му "идеята за природосъобразен туризъм е неработеща и това е най-запустелият плаж, защото няма санитарно хигиенни изисквания."

Според Чоролеев е "крайно време да се сложи финал на всички внушения и спекулации и откровени лъжи за това, което се случва около Корал. В интернет ще видите как се излива бетон, как разрешителните са незаконни. Тази страница я затваряме, трябва да положим много усилия, за да покажем, че всичко, което ние сме извършили е законно и няма нарушения на закона."

"Дори да има дюни каква е процедурата - трябва да станат изключителна държавна собственост, държавата трябва да ги отчужди и да ги заплати", допълни още инвеститорът в интервю за bTV.

Чоролеев допълни, че "воденето на тази кампания и прехвърлянето на отговорността на строители и инвеститорите е много грешен за българската бизнес среда. Правилата за правене на бизнес не ги създава бизнесът, а законотворците. Тези терени, като им е даден статут за строеж влизат в оборот - те не разсъждават върху това правилно или неправилно е, защото някой вече е взел решение. Освен това да ни се пречи друго решение не ни е дадено."

Жалба за 1.25 млрд. евро срещу фирмата, която иска да застрои Корал

Сдружение "Да запазим Корал" е внесло първата жалба с основателна възможност за глоба в значителен размер по регламента за защита на ли...

"Бихме желали да упражним нашите права. Ако обществото и държавата решат, че много им е необходима тази територия, то това става възмездно", каза още Сава Чоролеев. Според него не можело да се сменят правилата в движение, но всъщност можело при определени обстоятелства – ако има адекватно обезщетение, не национализация. По закон обаче грижа за дюни трябва да има, независимо в какъв имот са – частен или държавен.

Чоролеев обаче потвърди, че ще бъде намалена площта на застрояване – няма да е 45 000 кв. метра, като всъщност изцяло ще бъде променен проектът, защото по закон в зона "А" може да се строи до 2 етажа височина.

Междувременно сагата със застрояването на Черноморието ни беше забелязана и от BBC. Британската държавна медия публикува материал, в който описва всички казуси напоследък – "Смокиня", "Градина", "Арапя", "Алепу", дори обявения за законен от РДНСК строеж в комплекса "Св. св. Константин и Елена". В репортажа си BBC пише и друго – че над 70% от пясъчните дюни в България се намират на частни терени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

В Бургас превръщат къщата на композитора Георги Шагунов в Дом на музиката

Обновяват осветлението в още няколко квартала в Бургас

Над 1000 изпълнители ще се явят на националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева" в Бургас

Първите 100 електрически велосипеда вече са на разположение на бургазлии

Бургазлията Цанко Цанков успя да преплува протока Кук с рекордно време

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас