Как да разберем дали можем да преборим сами грипа или е нужен лекар?

3880
Как да разберем дали можем да преборим сами грипа или е нужен лекар?
Снимка: iStock/Guliver

Динамична е ситуацията с настъпването на грипа в страната. В няколко области вече е обявена грипна епидемия, но картината се променя всеки ден и така ще е до началото на месец февруари, когато вирусът затихва. Според епидемиолози неговият пик е от средата на януари до първата седмица на февруари. За поредна година няма национална противогрипна здравна стратегия по отношение на заболяването, която да информира и насочва хората в правилната посоа на лечение, твърди д-р Светозар Сардовски от Медицински център „Аргомедика“ в София.

Кардиологът има проучвания и публикации по темата и всяка година се опитва да помогне чрез своите съвети. Те се основават на доказани научни и медицински данни. Преди време неговия призив: „Няма нужда да ходите и на лекар при грип“ предизвика полемика. Лекарят обаче пояснява кои са точно случаите, при които да се посещава и при кои да не се посещават кабинетите на специалистите. За Actualno.com д-р Сардовски каза още: „Ако неочаквано и бързо се появи комбинация от втрисане с висока температура над 38 градуса, болки в цялото тяло включително в очите, главоболие, схващане до тежка слабост и кашлица и е зима, почти е сигурно, че това е грип. Ако можете да ходите някъде е само до аптеката за да си вземете противогрипно средство Тамифлу или Реленца. Това са единствените противогрипни препарати на пазара. Самоизолирайте се от контакти, най- малко с лицева маска, за да не заразите другите. Лечението е най-ефективно, ако започне до 48-мия час, като след това ефектът спада значително, до липсата му след пет дни, когато вече може да настъпят усложнения“.

Специалистът добавя още, че има случаи при които задължително трябва да се отиде на лекар:“ Алармиращите оплаквания са задух и учестено дишане, гръдна болка, обърканост, тежко повръщане и/или диария с невъзможност за поемане на течности, възобновяване на симптомите след първоначално подобрение. И запомнете, че грипът не е безопасна настинка. Средно 10% от населението се разболява, с немалка смъртност, която е средно 15 (10-20) души на 100 000 души население, или 1,5 на 1000 заболели. Най-опасен е за децата до 5 години, възрастните над 65 години и всички със значими хронични заболявания - сърдечно-съдови, белодробни, диабет и други, които обаче, задължително е трябвало да се ваксинират. Тези, които не са се ваксинирали и са с висок риск от заразяване или в близък контакт с болни, с цел предпазване може да вземат по 1 таблетка тамифлу на ден за 10дни в пика на епидемията, да мият на ръцете си, да носят маски в обществения транспорт и на други места, където има много хора“.

Лекарят е на мнение, че ако има национална стратегия свързана с грипа, може се избегне ненужното самолекуване и лечение с уж безопасни, но всъщност далеч по-опасни комбинации от най-различни симптоматични медикаменти, добавки и антибиотици изписвани и от здравни специалисти. Те нямат никакво действие при неусложнен грип, ако е такъв в самото начало. Противовирусните препарати засега са най-ефективните и единствените за директна борба срещу грипния вирус.Те доказано ускоряват времето до клинично облекчаване на симптомите, намаляват риска от усложнения на долните дихателни пътища и хоспитализациите. Наличието на национална стратегия ще намали разпространението и заразяемостта от грип, смята д-р Сардовски.

Съветите си лекарят завършва с думите „Бъдете здрави, но и по-мъдри“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас