Кметът на Царево за "Арапя": Личното мнение няма значение, в съда важат документите

5883
Кметът на Царево за "Арапя": Личното мнение няма значение, в съда важат документите
Снимка: Спас Узунов/Facebook

Скандали по плажовете посред зима. След емблематичния плаж от филма "Оркестър без име", в строителна площадка се превърна и терен до къмпинг „Арапя”. Тежка строителна техника дълбае основи за комуникационна техника, на мястото на изсечени десетки борови дървета, поставени са основите на масивни постройки.

"Личното ми мнение, че тук не трябва да има строеж, но в съда важат документите", заяви кметът на Царево Георги Лапчев за строежа на къмпинг "Арапя". По думите му проверките вървят под шапката на бъдещите избори:

"Много е лесно да се пришият стари грешки на сегашното управление, много е лесно да се политизира. Моето лично мнение и това на хората нямат никаква стойност в съда, защото там важат документите. По документи това е урегулиран поземлен имот и това се е случило преди 2007 година. Тези хора, които са сега са на паветата, са разрешили", каза още Лапчев.

Инвеститорът на строежа Георги Атанасов заяви, че от боровата горичка край къмпинга се махат само болните дървета. "Тези дървета са заминали, така или иначе, ние отстраняваме това, което не е живо дърво - те са опасни за хората. Има ветрове, после ние ще сме виновни".

Проверка установила, че строителството на къмпинг "Градина" било в частни имоти

Улица, на която да бъде построен магазин, рeсторант, бар и паркинг към тях, включва инвестиционното намерение за строителство на къмпин...

В ефира на bTV конституционният съдия Атанас Семов заяви, че има неприятното усещане, че гледа кадри от Алепо от Сирия. "Същото разрушение и произвол, усещане за безнаказаност и безнадеждност. Не може да има съмнение, че опазването на околната среда е конституционна ценност. Големият въпрос е дали може да реагираме на време".

Помолен да коментира думите на кмета на Царево, че личното мнение няма значение в съда, а документите Семов отговори: "И България по документи е правова държава. Тази гора показва, че и на нашата страна ще ѝ трябват 40-50 години, за да стане правова".

Според Семов България няма да бъде правова държава, "докато пренебрегваме Закона, докато допускаме, че Законът е врата в полето, докато отношението към проблема е към нещо по документа, което ни пречи да си подредим живота персонално".

По-рано пред Нова телевизия Лапчев уточни, че общо 13 вили ще бъдат изградени на брега край „Арапя”Той увери, че всички строителни дейности там са законни. Първото разрешително на инвеститора било издадено през 2007 г.

"Първоначално заложените параметри са огромни. Тук е трябвало да има огромен билдинг с площ 20 000 км. м. Сега обектът ще бъде четири пъти по-малък. Това е договорено след дълги разговори с инвеститора”, каза още Лапчев.

Живописен залив става поредният бетонен ад по Южното Черноморие (ВИДЕО)

Заливът между къмпинг "Арапя" и Царево е новият бетонен ад по Южното Черноморие. Там се вече разкопава, а бясната сеч вече е унищожила ...

Той бе категоричен, че няма намерение да се обяснява и оправдава за това, че спазва закона, допускайки строителството на „Арапя”И допълни, че вече е сезирал прокуратурата, за да извърши и тя проверка. „Когато е спазено цялото законодателство в България и ЕС, да не издам разрешение, означава да превиша правата си”, коментира Лапчев.

Той призова за скорошно приемане на общ устройствен план на общината. Към момента такъв липсвал заради жалби от природозащитници.

Междувременно в интервю за Actualno.com кметът посочи, че случаят с "Арапя" е частен имот с всички необходими разрешения.

Бъдещето на къмпингите "Смокиня" и "Градина"

Когато се е раздавала земята, никой в България не е коментирал думата "дюна". Това уточни в ефира на Нова телевизия и кметът на община Созопол Панайот Рейзи. Този терен е бил лозе и е възстановен на някой, който е предявил претенция към него. На еколозите някой вкара в устата думата "дюна". В случая с къмпинга си има отвсякъде престъпление, поясни още градоначалникът.

63% ръст на започнатото ново строителство във Варна

63% е ръстът на започнатото ново строителство във Варна през деветмесечието на 2018 година. Това заяви Добромир Ганев, председател на У...

Там, където е теренът на "Градина", там, където ще се прави този ресторант - там няма дюна. Там си беше нива. Всички екологични процедури минават стриктно, каза Рейзи.

Ситуацията с "Алепу"

По думите му проблемът "Алепу" е започнал със свлачището, което се формира там. Районът, който се обработва в момента, не е плаж. Ако има встъпване в зоната на плажа, то ще бъде коригирано, така че плажът да може да се ползва, увери кметът.

Междувременно стана ясно, че днес предстои проверка върху строителството по къмпингите.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас изпраща 2200 абитуриенти от 22 училища

Остров Света Анастасия дава старт на летния сезон на 4 май

Бургас ще бъде домакин на най-големия форум на креативната индустрия - ФАРА (СНИМКИ)

КТК „Ченгене скеле“ е супер предложение за предстоящите празнични дни

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас