Над 1000 изпълнители ще се явят на националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева" в Бургас

1244
Над 1000 изпълнители ще се явят на националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева" в Бургас
Снимка: Община Бургас

Над 1000 изпълнители идват в Бургас на 13 и 14 април, за да участват във второто издание на Националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева". Той ще се проведе на 13-ти и 14-ти април в Културния дом на НХК. И тази година конкурсът се провежда с подкрепата на Община Бургас и Български национален младежки фолклорен съюз.

„Във всички възрастови групи има записани участници като преобладават най-малките – между 2 и 14 г. Индивидуалните участници са 120 тази година, а груповите са 60 групи или общо изпълнителите ще бъдат над 1000. Те са разпределени в следните възрастови групи - при индивидуалните изпълнители - любители в пет възрастови групи, за професионалисти - три групи. При колективните изпълнители - две групи до 18 г. и над 18 г.“, сподели певецът и инициатор на конкурса Костадин Михайлов.

„Целта е да се покаже и съхрани характерната странджанска песен. Това е особено предизвикателство за изпълнителите от вътрешността на страната, тъй като странджанската песен се отличава с богата орнаментика и красивия диалект на Странджа. Всички странджански песни затрудняват изпълнителите, които не са от този край, тъй като във всяка песен има 5-10 диалектни думи, които я правят типична странджанска песен и ако тях ги няма се губи красотата на песента“, обясни Златка Ставрева.

„Чрез този конкурс искаме да опазим традициите, защото както виждате в журито участват познавачи на автентичния странджански фолклор и академични преподаватели. Освен това чрез него се обогатява културната програма на Община Бургас“, заяви по време на срещата зам.-кметът по култура Диана Саватева.

Основната цел на конкурса е да предостави поле за изява на изпълнители и да открие нови дарования, като им помогне да намерят място в публичното пространство и стимулира интереса на все повече млади хора към фолклорното богатство на Странджа и България.

Журито ще бъде в състав доц. Данка Цветкова, д-р Николай Гурбанов, Костадин Михайлов, Янка Рупкина, Манол Михайлов и Ирина Ставрева.

Всеки участник ще получи грамота за участие в конкурса. Във всяка и една възрастова група наградите са: Първа, втора и трета награда, диплом, предметна и парична награда. Поощрителни награди, диплом и предметна награда. Най-добре представилия се участник получава високата награда – Приз на името странджанската народна певица Златка Ставрева - плакет и парична награда.

На 13 април конкурсната програма ще започне в 09.30 и ще приключи в 18.30 ч. От 19.00 часа ще се проведе самостоятелен концерт на странджанския народен певец Костадин Михайлов, който ще представи музикалния албум „Песни от Странджа“ с оркестър за народна музика от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив с диригент д-р Николай Гурбанов.

На 14 април конкурсният ден ще започне от 10.00 и ще продължи до 18.00 часа. От 19.00 часа ще се проведе концерт и награждаване на участниците в конкурса.

Още: Бургазлията Цанко Цанков успя да преплува протока Кук с рекордно време

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас ще бъде домакин на най-големия форум на креативната индустрия - ФАРА (СНИМКИ)

КТК „Ченгене скеле“ е супер предложение за предстоящите празнични дни

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com