Област Бургас на евровота - ефектът на спряната вода и фургон-секция

4456
Област Бургас на евровота - ефектът на спряната вода и фургон-секция
Снимка: БГНЕС

Само пет дни преди изборите за Европейски парламент, протестен митинг събра десетки роми пред сградата на община Бургас. Водата в квартал "Победа" беше спряна заради неплатени сметки, които надхвърлят 100 000 лева.

Организаторите на митинга обаче не накараха своите хора да протестират пред ВиК и това повдигна въпроса дали протестът няма и политически отенък с мисъл за предстоящия вот, но доказателства за такова нещо няма. А резултатите от изборния ден в квартал "Победа" сочат следното - над 60% от гласувалите са подкрепили ДПС. Поглед в няколко от седемте секции показва такива резултати. Например в секция 078 са гласували 47 души, 32 от които за ДПС, 7 - за ГЕРБ, 7 - за БСП. В съседната секция - 077, 18 души са дали вот за ГЕРБ, 17 - за ДПС, а Валери Симеонов, който построи църква в квартала, се радва на 8 гласа. Симеонов взема още 6 гласа в секция 079, но ДПС пак е номер едно - 32 гласа, докато ГЕРБ е с 9, а БСП - със 7. В секция 080 вече ДПС е още по-убедителен победител - 52 гласа, срещу само 8 за ГЕРБ и 7 за БСП.

Марешки смята, че почти си е повторил резултата от парламентарните избори (ВИДЕО)

Малко странни избори, в които почти препотвърдихме резултата си от парламентарните избори – така лидерът на "Воля" Веселин Марешк...

Друга интересна изненада в Бургас се явява ВМРО. Процентът гласували за воеводите е 9,39 на сто. Той е висок, като се има предвид, че дори техният координатор и представител в местния парламент Георги Дракалиев беше избран от гражданската квота на ГЕРБ на местните избори.

(Не)обичайна ситуация се разигра и в Царево, където в деня на изборите пред незаконен квартал изникна подвижна секция, която приличаше много на каравана. Резултатът там – 62% избирателна активност, като за ГЕРБ са гласували 64%, а за БСП - 62%.

От години Община Руен не може да изненада никого с изборните си резултати. Регионът се владее от ДПС, има най-голяма избирателна активност, населението е съставено предимно от етнически турци. Тази година обаче има новина. И тя се дължи на ДОСТ. Партията на Лютви Местан, който доскоро беше част от ДПС, сега е недолюбвана от хората в общината. За нея са гласували едва 3,42 процента. А гласовете се разпределят така – ДПС – 84,64%, ГЕРБ с 4%, БСП – 2,97%.

Сунгурларе - една община, за която се считаше, че е с предпочитания към БСП, също предизвика въпроси. Там хората предпочетоха масово ДПС, с убедителните 53 процента, а БСП получи 17 процента.

Елена Йончева има три пъти повече преференции от Станишев в Пловдив

4904 са преференциите за Елена Йончева на евроизборите в Пловдив, най-много гласове е получила тя в район Централен, в който по традици...

Парадокс има и в Айтос, където гласовете на ГЕРБ и ДПС са абсолютно еднакви – 33,47 процента.

Actualno.com потърси мнението на секретарят на РИК Бургас Георги Михов, за да разбере какво смята той за евровота: "Направих собствен анализ, който леко навлиза и в политическата част на изборите, но ще го изкажа. Това, което ми направи впечатление, е че всъщност хората, които са недоволни въобще от системата и от политическата ситуация в държавата, отказаха да гласуват. В този смисъл по-скоро липсваше протестен вот на тези избори, а гласуваха твърдите ядра".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com