Обновяват фасадата на емблематичен бургаски храм

1439
Обновяват фасадата на емблематичен бургаски храм
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Община Бургас откри процедура за възлагане на обществена поръчка, свързана с обновяване на фасадата на катедралния храм „Св. Кирил и Методий“. За предмет на процедурата се посочва „Проектиране, строителство и авторски надзор на обекта“.

Целта на работния инвестиционен проект е визията на храма максимално да се доближи до оригиналното пространствено и художественото въздействие на една от най-значимите в градската територия сгради, като архитектура, строителство и художествена недвижима ценност от национално значение. Освен всичко друго необходимо, при разработване на проекта ще се спазват и изискванията, които са посочени в Становище на Министерство на културата. За избор на най-икономически изгоден и в същото време щадящ вариант при изпълнение на изискванията за съхранение и реставрация на оригинала, ще бъдат изготвят два варианта на идейно решение.

Средствата за реконструкцията на фасадата ще бъдат от различни източници, като със сигурност част от тях ще са по Европейска програма. Една от тях е Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“ , която има за цел да повиши туристическия потенциал на Бургас.

По повод предстоящата реконструкция Actualno.com разговаря е отец Петър, който от години служи в храма: “Много сме доволни, защото по този начин обществото става съпричастно с необходимостта да се обърне внимание на храма. Фасадата се руши от много години и има нужда да се консервира, защото има счупени орнаменти, повредени от атмосферните влияния и беше належащо от много време това да се направи, но поради липсва на средства не бе направено. Затова искам да благодаря на общината, че намерихме начин, седнахме, обсъдихме и успяхме да се включим в тази европейска програма, която дава възможност храмът да бъде обновен. Надяваме се през новата година да се започне и да се завърши процесът“.

Срокът за изпълнение на строителството не трябва да бъде по-кратък от 100 и по-дълъг от 240 дни, се казва в документа обявяващ обществената поръчка. Стойността му без ДДС е в размер на 94 343 лева.

Офертите за участие в процедурата могат да се подават до 03.02.2020 година на адреса на Община Бургас, улица "Александровска" №26. На заседанието на комисията могат да присъстват участниците в процедурата или техни представители, както и журналисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com