Община Бургас: Длъжни сме да ви предупредим за западнонилска треска!

3925
Община Бургас: Длъжни сме да ви предупредим за западнонилска треска!
Снимка: iStock/Guliver

Няма нужда от паника и страх, но Община Бургас се чувства длъжна да предупреди своите жители и гости, че има потенциална опасност от разпространение на вируса на западнонилската треска тук, съобщи местната администрация.

В момента има недоказано, но съществуващо съмнение за една-единствена жена от нашия град, която проявява голяма част от симптомите на това заболяване. За съжаление, напълно сигурно е, че 3 от откритите 6 мъртви щъркела край село Атия в съседната община Созопол са носители на вируса на западнонилската треска.

Западнонилската треска на Балканите: 9 жертви в Сърбия, 2 в Гърция и 1 в Румъния

Румънското Министерство на здравеопазването регистрира първата жертва на западнонилската треска. Смъртта е на 79-годишен мъж от източн...

През следващите дни Община Бургас ще проведе засилени дезинсекционни мероприятия на местата, където се събират много хора, и в биотопите, където се развъждат комари.

Комарът е преносител на този вирус, който разболява предимно животни и най-вече птици, но е опасен и за хората.

Общината е предупредила и всички болници на своя територия да следят внимателно за евентуални случаи на западнонилска треска, защото тя се диагностицира трудно.

80% от заразените не проявяват никакви симптоми. При останалите 20% признаците на болестта са много подобни на грип - температура, болки в тялото, отпадналост, подуване на лимфните възли. При 1% от заболелите изходът е летален и предизвикан от впоследствие развит енцефалит или менингит. Това са основно възрастни и хора с отслабена имунна система, съвсем малки деца.

Западнонилска треска и в Сърбия

Четири случая на западнонилска треска са регистрирани в Сърбия, информира Институтът за обществено здраве "Д-р Милан Йованович Батут"...

Това лято смъртни случаи от западнонилска треска има в Сърбия, Гърция, Румъния, Косово, Италия.

„Когато излизате сред природата, препоръчително е да си носите и използвате репелент. При най-малки съмнения отидете при личния си лекар и му ги съобщете. Мерките за недопускане на комари у дома са разнообразни - мрежи на прозорците, инсектицидни лампи, спрейове, електрически устройства... Използвайте ги!“, съветват от общината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас