X
 
 

Пернати любимци ще внасят радост в живота на слепи хора

773 0
photo of Пернати любимци ще внасят радост в живота на слепи хора
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
Това са най-новите обитатели на Зоопарк Бургас, който се намира в квартал „Черно море“. Шарените папагали са там от две седмици. Специално за тях е направена нова волиера – това е място, в което птиците могат да летят на воля,  да не се чувстват притиснати и неподвижни, а да имат усещането, че са в двор. За пернатите е направено отопляемо помещение, защото те не издържат на ниски температури. Двата папагала са от вида Ара, с произход от Южна Америка, по-точно Амазонска екваториална гора. В Бургас идват от зоопарк в Унгария. Едната птица е на три и половина, а другата на четири и половина месеца.

За Actualno.com собственикът за зоопарка Кръстьо Дъбов каза още: “Птиците са все още бебета и ние ги диоизхранихме, накарахме ги да се привържат към нас, за да контактуват и с посетителите.

Идеята ми е хора, които имат зрителни, двигателни или други проблеми да общуват с животните. Птиците са вид терапия за тях. При нас те влизат безплатно и се стараем да ги разведрим. Случвало ми се е да хвана паун и да го дам в ръцете на незрящ човек. Не можете да си представите ефекта от преживяването! Това целим и с папагалите. Те са много красиви и атрактивни. Научихме червеният да си казва името. Този вид папагали не са от най-говорящите, като Жако, но имат такива способности. Освен това, когато децата извикат Пако, той отива при тях.“

 

Кръстьо Дъбов иска да създаде ландшафни волиери в които животните да се движат свободно. При тях безопасността за хората и животните се осъществява с ровове и издигнати земни участъци, езера и други водни зони, а загражденията са от стъкло. Това обаче изисква много време и средства, за да се направи. Въпреки това по света е най-добрият начин, защото хората се чувстват като на фото сафари, а животните в своя среда.


"Липсата на желязна огради дава невероятно усещане за посетителите", добавя влюбеният в животните собственик на зоопарка.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 17 ноември

Овен Тази неделя се огледайте в очите на другите. Понякога не ни е нужно огледало, за да разберем как изглеждаме. Телец Днес не поставяйте...