X
 
 

Посланикът на Египет ще бъде част от културно събитие в Бургас

2596 0
photo of Посланикът на Египет ще бъде част от културно събитие в Бургас
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
Площадът пред Държавна опера - Бургас ще събере почитателите на древен Египет. Пространството не е избрано случайно. В експозиционната зала на операта е подредена изложбата "Тутанкамон - една недовършена любовна история".

"Вечер на Египет" е част от новия общински летен фестивал "Заедно в Бургас". Това не е първата проява на фестивала. Той срещна жителите на града и туристите с културата и кулинарните традиции на Италия, Южна Корея, Русия, Португалия и Армения. Проявата започва в 18:00 часа на 28 август с лекции, дегустации, кулинарни демонстрации и прожекция на филми.

Проф. д.и.н. Сергей Игнатов, първопроходник на академичната Египтология в България, ще открие лекционната част на проявите. Те включват лекции на темите: „Хауърд Картър и откриването на гробницата на Тутанкамон", с гост-лектор доц. д-р Емил Бузов и ,,Царските гробници от Новото царство и гробницата на Тутанкамон", с гост-лектор доц. д-р Теодор Леков".

Вечерта ще продължи с кулинарна демонстрация, посветена на традиционната египетска кухня. Всеки присъстващ ще може да опита макарони с чеснов доматен сос и чипс от лук, кушари, фалафел и от десерта балях, който представлява бонбони с фурми.

На събитието ще присъства Н. Пр. Моайад Фаталах Елдали - Посланик на Арабска Република Египет в България.

"Вечер на Египет" се организира от Община Бургас, със съдействието на Посолство на Арабска Република Египет в България и Българско египтологическо общество.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители