Румяна от Бургас, която спечели награда от НАСА, мечтае някой ден да полети в Космоса

7190
Румяна от Бургас, която спечели награда от НАСА, мечтае някой ден да полети в Космоса
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Румяна Иванова е ученичка в пети клас на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ в Бургас. Това е иновативно училище, чиято цел е да наложи по-различна система на обучение с високи стандарти, която създава в децата стремеж да бъдат успешни, съвременни личности. Румяна проявява интерес към всички предмети изучавани в училището - математика, български език и литература, английски, френски език, човек и природа, история... Петокласничката намира време и да тренира баскетбол. Членува и в клуба по роботика. Любимото й занимание през свободното й време е да чете художествена литература, а от скоро се увлича и по астрономия. Интересът на Румяна по отношение на космоса, изследванията, планетите, е събуден от г-жа Грета Стоянова, която е неин преподавател по предмета „Човек и природа“.

Румяна, разкажи на читателите на Actualno.com как се стигна да напишеш есето за НАСА?

За състезанието на НАСА “Учен за един ден” ме информира моята учителка по „Човек и природа“ г-жа Грета Стоянова. За мен това бе голямо предизвикателство. В продължение на няколко седмици аз проучих и трите космически обекти - луната на Сатурн - Енцелад, спътника на Сатурн - Титан и луната на Юпитер - Европа. Те са обвити в мистерия и може би крият отговор на въпроса „Има ли живот извън нашата планета?“. Поставих се на мястото на учен от НАСА и смятам, че това, което ще открием на Енцелад, ще промени начина, по който възприемаме необятната вселена. Затова трябва да се върнем там.

Освен познания в областта на космоса, явно са нужни литературни заложби и въображение, за да бъде творбата ти забелязана. Как се развиваш в тази област?

Обичам да чета художествена и научна литература. Може би това ми е помогнало в написването на есето. Зарадва ли се когато разбра за наградата и кое те кара да се чувстваш удовлетворена? Ще присъстваш ли на награждаването в София?

Смятам да присъствам на награждаването в София, което ще бъде на 15 април 2019 година. За мен тази награда е голяма чест, но тя е не само признание за моя труд, а е и признание за моите учители и моето училище.

Имаш ли любими предмети в училище? Разкажи ни кое е по-различното в ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ от другите учебни заведения?

Аз нямам любим предмет. В моето училище преподавателите по различните предмети работят в екип. Уроците ни са поднесени по нестандартен начин. За часовете се подготвяме, като посещаваме различни музеи, гледаме научнопопулярни и документални филми. Правим различни проучвания, опити, изработваме макети. Учението тук е много интересно и забавно. Всички сме като едно голямо семейство. Помагаме си взаимно, учим се да работим в екип.

В коя област на науката искаш да се развиваш?

Светът е толкова вълнуващ и изпълнен с предизвикателства, че не знам в бъдеще в коя област на науката искам да се развивам. Може би в областта на ветеринарната медицината. Обичам да наблюдавам и изучавам животните. Но в момента се увличам и по астрономия, информационни технологии и роботика.

Какво мечтаеш да ти се случи в бъдеще?

Да погледна Земята отвисоко.

Как прекарваш свободното си време?

През свободното си време обичам да чета книги, обичам да се разхождам, да се забавлявам с приятели.

Екипът на Actualno.com е очарован и вдъхновен от факта, че има хора като Румяна. Умни, с топли сърца, оценяващи хората около тях и работещи за бъдещето. Желаем й един ден да види земята отдалече, като носи духа на Бургас със себе си!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Над 20 училища в Бургас представиха свои разработки и иновативни проекти в базара на професиите

Бургас заяви лидерски амбиции в туризма през 2024 г.

Пухкав котарак от пясък се появи на бургаския плаж (СНИМКИ)

Кметът на Бургас се срещна с магистри от Академията за държавно управление на Казахстан

Белодробната болница в Бургас ще проведе седмица за борба с туберкулозата

Не бива да чакаме да се случи инцидент с наш близък, за да станем дарители: Кръводарители в Бургас

Обсъжда се създаването на авиокомпания „Burgas Air“

След златото от Естония, Цанко Цанков гледа към ледения маратон в Нова Зеландия

Полицията в Бургас търси свидетели на катастрофата, при която загина майката на две деца

Започва поставянето на кафяви кофи за биоразградими отпадъци в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...