Установиха редица нарушения от страна на снимачния екип на "Игри на волята"

12520
Установиха редица нарушения от страна на снимачния екип на "Игри на волята"
Снимка: Зелена Странджа

Ясни са резултатите от проверката по сигнал от сдружение "Да запазим Корал", касаещ защитената местност "Силистар" и плаж "Листи", където се снима риалити продукцията на Нова телевизия "Игри на волята".

Комисия се е запозна с всички документи по случая и е извършила теренна проверка на описаното в сигнала. Тя е констатирала, че в ДГС Царево е постъпило писмо от фирма "Олд Скул" ООД (бел. ред. - нейното лице е известният продуцент Нико Тупарев) с искане за разрешение за достъп с МПС в горските територии за времето от 15 юли до 15 септември 2019 година. Причината е заснемане на телевизионна продукция, попадаща в границите на защитена местност "Силистар", плаж "Листи", природен парк "Странджа" и защитени зони от екологичната мрежа "Натура 2000". Фирмата получава писмено съгласие от Държавно горско стопанство Царево и от РИОСВ Бургас за заснемане на телевизионното състезание "Игри на волята".

По екоказуса в Странджа с Нова телевизия: Кметът на Царево не иска да коментира "жълти новини"

Съдействала ли е Община Царево за прокарването на незаконен път към защитения плаж "Листи" в Природен парк "Странджа"? Има ли нейна нам...

Комисията е констатирала, че е направен нов път с дължина 20 метра от оширението на съществуващия път в подотдел 292-ри "З" на Държавно горско стопанство Царево. Нарушението е извършено с трактор от физическо лице. В съставения протокол се казва още: "Изкоренени са и са пречупени общо 25 дървета. Според технологичния план от последната санитарна сеч през 2014 година временните складове са разположени на пътя, но не се намериха други писмени доказателства и документи за съществуването на този път. С технически средства се установи, че има несъответствие между горскостопанския план и терена. Установенови се още, че в подотдел 292 "З" има наличие на подравнен път с дължина 200 метра и ширина 4 метра, който не фигурира в горскостопанския план или друга официална карта".

Препоръките на специалистите са повалените и опасни дървета да се премахнат от терена по законовия ред

В подотдел 292 "З" специалистите от комисията са забелязали автобус, който не е свързан с горскостопанска дейност.

Комисията констатира и, че в обекта са поставени химически тоалетни и контейнери за отпадъци. На територията на плаж "Листи" в момента на проверката специалистите са видели запален огън в условията на североизточен вятър, около който е имали снимачен екип.

Да помълчим за околната среда ... с Нова телевизия (ВИДЕО)

Темата за опазване на околната среда е нещо, което много ни вълнува. Нашият екип сам изяви желание да почисти плажа „Листи”...

Инж. Нели Дончева от Асоциация на парковете в България е установила, че има увредени индивиди "приморски ветрогон" – вид, който е включен в "Червената книга на България", защото върху тях е поставен инвентар на снимачната продукция.

Комисията, която извърши проверката, е съставена от специалисти, представители на различни институции. Изпълнителната дирекция по горите е представена от инж. Николай Пиронков, който е директор на дирекция "Контрол и опазване на горските територии", инж. Станимир Божанов, директор на РДГ Бургас, инж. Михаил Михайлов, зам.-директор на Югоизточно държавно предприятие - Сливен, инж. Николай Вълчанов, директор на ДГС Царево и инж. Румяна Цвяткова - директор на дирекция Природен парк "Странджа" - Малко Търново. Присъствали са авторът на сигнала инж. Атанас Русев от сдружение "Да запазим Корал" и инж. Нели Дончева от Асоциация на парковете в България.

Протоколът е подписан от седемте участници в комисията и ще бъде предоставен на различни институции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Лодкостоянката в „Крайморие“ вече е най-модерното съоръжение за акостиране в региона (СНИМКИ)

Откраднаха кофи за боклук в Бургас, те обаче са с GPS

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас