X
 
 

Вълчитрънското златно съкровище идва в Бургас

2886 0
Вълчитрънското златно съкровище идва в Бургас
Снимка: РИМ-Бургас
Най-голямото златно съкровище, част от което са уникални златни предмети от времето на траките, ще бъде експонирано в Археологическия музей. Откриването на изложбата е на 18 май и ще остане в града през целия летен сезон. По този начин гостите и туристите също ще могат да се докоснат до уникалните древни произведения. Експонатите са притежание на историческия музей в Плевен.

Вълчитрънското златно съкровище е най-голямото отрито в България. Състои се от девет съда, а чистотата на златото от което са изработени е 88% . Само един от експонатите е с тегло 4.5 килограма.

Според изследователи, предметите са от края на бронзовата епоха и обхващат периода 1600-1200 години преди Христа. Той е наречен "Микенска Тракия" и се споменава в литературния шедьовър "Илиада" на Омир.

Най-вероятно златните съдове са били използвани в култови действия на тракийски жреци. Ценната находка е намерена през 1924 година близо до село Вълчитрън, Плевенски регион.

Изложбата е под наслов „Тракийското златно съкровище от Вълчитрън“ и е част от проявите по повод Нощта на музеите, която се провежда за 15 път.

 

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • ИМПЕРИАЛИСТ 1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 7 месеца Профил на трол?
    ТРАКИ е прякор, даден от враговете на БЪЛГАРИТЕ. Целта е да се прекъсне Българската ни родова памет. Незнаейки древното си и славно минало, Българите нямаме опора против гръцките домогвания и преиначавания на нашата история, обичаи, религия, богове и т. н. Нямаме опора и против експанзията на разни мними доброжелатели, които ни натириха да търсим великите си предци в дън- горите тилилейски, пардон виж още ›› алтайски. Гърците са лукава пасмина и за да налапаме "тракийската въдичка", са сложили доста примамки. Разбира се, като всеки престъпник и те оставят УЛИКИ, едва забележими. Много от тях са трудно доказуеми. Нашите родни гъркомани, пишат за траките каквото им наредят, но ето какво пише в „Гръцко-БЪЛГАРСКИТЕ” речници: трак-уплах, стес,страшилищe, колики трака-трошачка;сблъсък,парзитизъм,прося,изпросвам тракадорос- просяк, курварин Близко e до ума, че “Траките са изчезнали” от Българските земи, точно както са изчезнали и гяурите, 15 века по-късно. . “Прабългари” е изкуствено създадено понятие, публикувано за първи път от големия български учен Петър Мутафчиев през 1943 г. ...
Последно в Актуално