X
 
 

Абитраж: Кипър трябва да плати на ощетените от фалита на българския клон на застрахователя "Олимпик"

2369
Абитраж: Кипър трябва да плати на ощетените от фалита на българския клон на застрахователя "Олимпик"
Снимка: iStock/Guliver

Кипърският гаранционен фонд е отговорен за застрахователните договори, сключени чрез българския клон на "Олимпик". Това е ясно след като арбитражното дело в Кипър, образувано след иск на Българския гаранционен фонд, приключи, съобщават официално от Фонда.

Решението на арбитъра е първата важна стъпка, за да могат ощетените от фалита на застрахователя в България да бъдат обезщетени.

След потвърждение, че Кипърският гаранционен фонд ще се съобрази с решението на арбитъра, като следващ етап предстои провеждането на преговори за изработване и сключване на Техническо споразумение, с което да се уредят процедурите и механизмите по разплащанията. Те предвиждат разплащанията по вземанията да бъдат извършвани от Българския гаранционен фонд, а изплатените от него суми да бъдат възстановявани от страна на Кипърския гаранционен фонд. Гаранционният фонд ще оповестява своевременно информация за развитието на процеса.

Започва ликвидацията на "Олимпик", КФН пое ангажимент към българските потребители

Започва ликвидацията на "Olympic Insurance Co. Ltd" - кипърското дружество, което извършваше дейност на територията на Република Бълга...

До арбитражното дело се стигна след като Кипърският гаранционен фонд отказа да признае приложимостта на Конвенцията за правото на регрес между гаранционните фондове от 1995 година и съответно да поеме отговорност по отношение на застрахователните договори, сключени със застрахователна компания "Олимпик" - клон България. Според залегналия в Конвенцията принцип, в случай на неплатежоспособност на застраховател със седалище в друга държава членка на ЕС, който извършва дейност при условията на правото на установяване или свободата на предоставяне на услуги, увредените лица се обезщетяват от компенсационната схема (гаранционен фонд) по седалище на застрахователя. Подобен подход е възприет и в българското законодателство, като според Кодекса за застраховане Гаранционният фонд, чрез управлявания от него "Обезпечителен фонд", има право да компенсира увредените лица в случай на несъстоятелност на застраховател със седалище Република България. От покритието му са изключени застрахователи със седалище в държава от ЕС, извършващи дейност чрез клон в България, какъвто е случаят с "Олимпик".

Доколкото обхватът на Конвенцията е ограничен до инциденти, възникнали на територията на Република България, Българският гаранционен фонд ще има право на възстановяване и на разходите си към Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) по системата "Зелена карта", ако инцидентите, във връзка с които са изплатени суми на компенсационни органи, са възникнали на българска територия.

Към момента на възникване на казуса „Олимпик“ няма единна и общо приложима уредба на равнище ЕС в областта на компенсирането на ползвателите на застрахователни услуги в случай на несъстоятелност на застраховател. Понастоящем на равнище Европейски съюз се осъществява инициатива за хармонизация на режима на компенсационните схеми в автомобилното застраховане чрез Моторната директива. След четири години преговори измененията в Моторната директива вече са приети от Съвета на ЕС и Европейския парламент и се очаква обнародването ѝ. Сред промените е въвеждането на хармонизиран механизъм за компенсация в случай на неплатежоспособност на застраховател, предоставящ задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите. В него е залегнал принципът, че отговорност при компенсиране в случай на неплатежоспособност на застраховател има гаранционната схема в държавата по произход на застрахователя.

Историята на фалита на "Олимпик" като разпад на държавността си ПРИПОМНЕТЕ ТУК!

Още от ИКОНОМИКА:

Симеон Дянков: Предложеният бюджет е опасен

COVID-добавката за пенсионерите ще е 60, а не 120 лева

Кой е най-масовият семеен бизнес в България?

ББР отговори на ГЕРБ: Заплатите ни паднаха от 47 хил. на 16,6 хил. лева

България обжалва пакет „Мобилност“ в Съда на ЕС

Икономист: Държавата да използва приходите от скъпия ток за да повиши доходите на домакинствата

Близо 4000 лева средна заплата във финтех индустрията у нас

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика

Последно в Актуално