Абитраж: Кипър трябва да плати на ощетените от фалита на българския клон на застрахователя "Олимпик"

6302
Абитраж: Кипър трябва да плати на ощетените от фалита на българския клон на застрахователя "Олимпик"
Снимка: iStock/Guliver

Кипърският гаранционен фонд е отговорен за застрахователните договори, сключени чрез българския клон на "Олимпик". Това е ясно след като арбитражното дело в Кипър, образувано след иск на Българския гаранционен фонд, приключи, съобщават официално от Фонда.

Решението на арбитъра е първата важна стъпка, за да могат ощетените от фалита на застрахователя в България да бъдат обезщетени.

След потвърждение, че Кипърският гаранционен фонд ще се съобрази с решението на арбитъра, като следващ етап предстои провеждането на преговори за изработване и сключване на Техническо споразумение, с което да се уредят процедурите и механизмите по разплащанията. Те предвиждат разплащанията по вземанията да бъдат извършвани от Българския гаранционен фонд, а изплатените от него суми да бъдат възстановявани от страна на Кипърския гаранционен фонд. Гаранционният фонд ще оповестява своевременно информация за развитието на процеса.

Започва ликвидацията на "Олимпик", КФН пое ангажимент към българските потребители

Започва ликвидацията на "Olympic Insurance Co. Ltd" - кипърското дружество, което извършваше дейност на територията на Република Бълга...

До арбитражното дело се стигна след като Кипърският гаранционен фонд отказа да признае приложимостта на Конвенцията за правото на регрес между гаранционните фондове от 1995 година и съответно да поеме отговорност по отношение на застрахователните договори, сключени със застрахователна компания "Олимпик" - клон България. Според залегналия в Конвенцията принцип, в случай на неплатежоспособност на застраховател със седалище в друга държава членка на ЕС, който извършва дейност при условията на правото на установяване или свободата на предоставяне на услуги, увредените лица се обезщетяват от компенсационната схема (гаранционен фонд) по седалище на застрахователя. Подобен подход е възприет и в българското законодателство, като според Кодекса за застраховане Гаранционният фонд, чрез управлявания от него "Обезпечителен фонд", има право да компенсира увредените лица в случай на несъстоятелност на застраховател със седалище Република България. От покритието му са изключени застрахователи със седалище в държава от ЕС, извършващи дейност чрез клон в България, какъвто е случаят с "Олимпик".

Доколкото обхватът на Конвенцията е ограничен до инциденти, възникнали на територията на Република България, Българският гаранционен фонд ще има право на възстановяване и на разходите си към Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) по системата "Зелена карта", ако инцидентите, във връзка с които са изплатени суми на компенсационни органи, са възникнали на българска територия.

Към момента на възникване на казуса „Олимпик“ няма единна и общо приложима уредба на равнище ЕС в областта на компенсирането на ползвателите на застрахователни услуги в случай на несъстоятелност на застраховател. Понастоящем на равнище Европейски съюз се осъществява инициатива за хармонизация на режима на компенсационните схеми в автомобилното застраховане чрез Моторната директива. След четири години преговори измененията в Моторната директива вече са приети от Съвета на ЕС и Европейския парламент и се очаква обнародването ѝ. Сред промените е въвеждането на хармонизиран механизъм за компенсация в случай на неплатежоспособност на застраховател, предоставящ задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите. В него е залегнал принципът, че отговорност при компенсиране в случай на неплатежоспособност на застраховател има гаранционната схема в държавата по произход на застрахователя.

Историята на фалита на "Олимпик" като разпад на държавността си ПРИПОМНЕТЕ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика