АДФИ още не се наема да каже има ли данъчни нарушения при хазарта

3762
АДФИ още не се наема да каже има ли данъчни нарушения при хазарта
Снимка: iStock/Guliver

За една и съща хазартна игра са се събирали такси на различна основа. Защо е станало така, това не е тема, която ние ще изследваме и не се наемам да тълкувам закона. Това заяви по време на пресконференция Георги Начев, директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която влезе по-рано на проверка в Комисията по хазарта, заедно с представители на Специализираната прокуратура.

Неокончателна съпоставката на числата сочи, че ако останалите оператори на хазартни игри са плащали, както е плащал Държавният спортен тотализатор, сумата в хазната е щяла да бъде с около 210 млн. лв. повече. Това е сума за целия период от 2014 до 2019 г., коментира още директорът на АДФИ и добави, че парите ще са вероятно повече, защото сметката дотук е предварителна и само на база моментна лотария т.е. без игри като тото, лото, залагания на състезания с коне и хрътки и т.н.

Цитиран беше и конкретен член от Закона за хазарта - чл. 30, ал. 3. Именно на негова база тотализаторът плаща 15% върху стойността на направените залози за всяка игра, докато други три оператора плащали 20% върху стойността на получените такси и комисиони от хазартната игра, която организират.

Начев обясни, че Комисията по хазарта трябва да предостави справки по месеци и броеве на залози за всяка игра. Стана ясно, че краят на финансовата инспекция зависи от това, което ще предостави като информация хазартната комисия. Прогнозируемият срок е около месец.

Начев посочи, че първоначално основанията, на които от АДФИ са влезли на проверка в Комисията по хазарта, са били по разпореждане на министъра на финансите Владислав Горанов, а след това към тях е добавено и постановлението на специализираната прокуратура.

Припомняме, че акцията в Комисията стана факта почти по едно и също време с думи на бившия вицепремиер Валери Симеонов относно работата на въпросната комисия. "Общественото мнение е, че тя е сериозно пробита в полза на един основен играч в хазартния бранш", каза Симеонов в кулоарите на парламента.

По-рано излезе интервю на Васил Божков в Радио „Свободна Европа“. Божков е човекът, който контролира брандовете „Национална лотария“ и „Лотария България“. В интервюто бизнесменът е категоричен, че хазартният му бизнес е плащал каквото трябва по закон и че ще бъде платено, ако нещо бъде установено от АДФИ, че не е платено. Според него обаче, ако трябва да има доплащане на данъци, може да бъде направено такова само за месец назад. 

Ще платят ли милиони данъкоплатците за бъдеща национализация на хазарта?

Защо трябва да закриваш един работещ бизнес? Каква е целта – да го вземем от този, който го е направил успешен? Да го дадем на др...

Божков наблегна и че Комисията по хазарта има точна статистика какви данъци са плащани за всеки билет и всяка игра и че три състава на тази комисия са сменени, откакто е утвърдено какви данъци плаща хазартния му бизнес и пита дали финансовият министър Владислав Горанов не е наясно с това?

Божков заяви и че ако се приеме предложението за национализация на частните лотарии, няма да има пари за футболния клуб "Левски", на който той е собственик. Валери Симеонов коментира неговите думи, като посочи, че законопроектът за хазарта не цели да ликвидира отбора и държавата не бива да допусне това да се случи.

Какво каза още Васил Божков, четете в този материал.

Същевременно министърът на вътрешните работи Младен Маринов коментира проверката, като посочи, че тя не е продиктувана от внесените текстове за промяна в Закона за хазарта. По думите му моментът за проверка настъпва при наличието на достатъчно данни или постъпването на нови такива.

Въпрос към обърналия палачинката Кралев - защо не се национализират и други бизнеси за благото на спорта?

Промените в Закона за хазарта, предложени от Валери Симеонов, ще окажат благоприятно влияние на българския спорт. Това смята спортният ...

Вносителят на промените в Закона за хазарта, депутатът от НФСБ Валери Симеонов, заяви, че не обмисля да прави промени във внесените текстове, които предлагат единствено държавата да отговаря за организирането на хазартни игри от лотария. Симеонов отрече в кулоарите на Народното събрание, че чрез внасяните от него промени ще бъде нанесен удар по частния бизнес.

От БСП ще се въздържат по въпроса за промените в закона, тъй като по думите на депутата от левицата Румен Гечев партията няма да позволи да бъде въвлечена в хазартни войни.

От "Национална лотария" сезираха и Европейската комисия за измененията за национализация на игрите. От частната лотария очакват подкрепа от Световната лотарийна асоциация и от Европейската лотарийна асоциация. Засега обаче като че ли депутатите няма да искат нотификация от ЕК за готвения законопроект, макар че в предния случай с идентичен законопроект на Валери Симеонов отпреди 2 години такава беше поискана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари 2025 година

Колко са нужни за издръжката на 3-членно семейство?

Отлагането на либерализацията едва ли ще се отрази на цените на тока

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика