"Аладин Фуудс" поиска пълна чистка в БАБХ и съд за Пламен Моллов

31247
"Аладин Фуудс" поиска пълна чистка в БАБХ и съд за Пламен Моллов

Освобождаване на служители от Българската агенция по храните (БАБХ), които оказват рекет върху бизнеса и промени в законодателството, с които да се спрат тези практики – това поискаха от веригата за бързо хранене „Аладин Фуудс” по време на пресконференция. Исканията бяха подкрепени и от Националната асоциация на млекопреработвателите.

Според Биляна Томова, директор „Бизнес развитие” в "Аладин Фуудс", трябват законодателни промени, с които да се ограничат възможностите за злоупотреба със служебно положение от служителите на БАБХ. Томова даде пример с това, че не са предоставени конкретни срокове за осъществяване на проверките на инспекторите. Проверките могат да продължат 13-16 часа, което най-малкото „нарушава Кодекса на труда”. Също така няма документална следа какви документи са поискани от БАБХ и какви са предоставени от наша, добави Томова по адрес на проверките на БАБХ в „Аладин Фуудс”. Налаганата административна мярка трябва да съответства на констатираните нарушения – иначе това дава възможност на служителите да упражняват превратно дадената им от закона власт, като едни фирми им се предписва да отстраняват нередностите, а на други производството бива затваряно, смята Томова.

Освободиха директора на Агенцията по храните Пламен Моллов

От днес, по предложение на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, министър-председателят Бойко Борисов освободи от длъж...

По отношение на Закона за храните са нужни нормативни промени, смята изпълнителният директор на „Аладин Фуудс” Александър Блажев. От „Аладин Фуудс” смятат, че освен с изменения в Закона за храната, положителна и ефективна промяна може да се постигне с наредба на земеделското министерство – т.е. най-бърза е нормативната реакция по този начин.

„Аладин Фуудс” представи и списък с имена на служители на МЗХ, чието уволнение също ще бъде поискано. Сред тях личат имената на главните експерти в централното управление на БАБХ д-р Румен Чакъров и Стоян Пашев, както и изпълнителният директор на регионалното звено на БАБХ в Пловдив Николай Петков плюс Павлина Севова, също служител на регионалното звено на БАБХ в Пловдив.

От „Аладин Фуудс” обясниха, че има мобилни екипи, които са били под прекия контрол на Пламен Моллов и които упражняват рекет върху бизнеса в цяла България. От фирмата съобщиха, че са поискали среща в МЗХ утре, 26 май, на която да представят списъка с имената на хората, които са замесени в корупционни практики според „Аладин Фуудс”.

Стана още ясно, че „Аладин Фуудс” са подали сигнал в прокуратурата срещу действията на БАБХ, но ще подадат и сигнал директно срещу Пламен Моллов. Искаме не просто уволнението на Моллов, но и да бъде разследван, съден и осъден за действията си, подчертаха основателят на „Аладин Фуудс” Аладин Харфан и Томова.

"Аладин Фуудс" се оплака от ново "нахлуване" на БАБХ

Скандалът между Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и известната с производството на дюнери "Аладин Фуудс" продължава ...

Уволнението на досегашния директор на БАБХ Пламен Моллов е победа във войната с корупцията, но ние искаме още, подчерта Харфан. Той благодари на премиера Бойко Борисов и на министъра на земеделието и храните Десислава Танева за освобождаването на Моллов. Харфан обаче беше категоричен, че за да се спре рекета върху бизнеса, трябва да настъпят промени в Закона за храната.

На пресконференцията присъстваха още председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите Богдан Борисов, който подкрепи исканията на „Аладин Фуудс”. До октомври искаме да внесем новия закон за храните. Според него старият е неефективен. Той добави, че поне десет фирми от асоциацията са били подложени на т.нар. „такса спокойствие”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика