Атанас Атанасов обвини прокуратурата, че не си върши работата за КТБ

7305
Атанас Атанасов обвини прокуратурата, че не си върши работата за КТБ
Снимка: БГНЕС

Тетрадките с имената на хората, ходили пред банкера Цветан Василев, огряват терена за много по-интересни списъци. Иначе сами по себе си те нищо не доказват. Но е факт, че много политици са ходили при Василев, заяви пред Нова телевизия бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев.

Не съм много обнадежден какво прави прокуратурата, продължи о.з. генерал Атанас Атанасов, депутат от Реформаторския блок. Според анализа на ДАНС скаралната дата, от която е започнал сривът на КТБ, е 13 юни. Тогава прокуратурата стъпи в офисите на КТБ, но ДАНС казва, че не е ясно на базата на каква информация. Хайде да видим и този въпрос, подчерта Атанасов. Според него сега ДПС участва „във фризирането” на контролираната информация, която излиза напоследък по медиите.

Адвокатът на Василев обвини Българската банка за развитие в неспазване на закона

Фирмите, които се свързват с Делян Пеевски, нямат задължения към КТБ, защото дълговете им са били рефинансирани. Това каза в ефира на "...

Според Андреев в „бъдещите списъци” имало оценка на риска на съответния човек, влязал в списъка. Оценката се правела например по това колко дълго стоял един депутат в парламента. Колкото по-дълго, толкова по-малко рисков, обясни Андреев.

Според Вера Ахундова от Сдружението на дребните вложители в банката "Ние гражданите" в КТБ е имало 84 сметки на ГЕРБ (18 депутати, 19 кметове и областни управители, 8 заместник-министри, 6 министри) 44 на ДПС и БСП са с 18 сметки (14 депутати плюс двамата братя на Пламен Орешарски). Но те вече са извадени от банката с цесии, каза тя. Имало и членове на ВСС, като Люба Кулезич спомена името на Васил Петров, тъст на Делян Пеевски. Ахундова добави, че ваденето на пари е започнало още от месец март, 2014 година. Добре информирани са били тези хора, каза тя. Извадени са 500 млн. лева само от ДПС, а общо са „преточени” 850 млн. лева, по информация на Ахундова.

Най-важното е кои са тези фирми и от кого са контролирани, подчерта Атанасов. Основната схема в КТБ е кредит без обезпечение, като много от тези заеми са 20 млн. лева. Затова трябва да има пълно разсекретяване, за да се излезе с документите и да започне нормален процес за разкриване на истината, настоя Андреев.

На въпрос може ли да се стигне до реалните собственици на тези фирми дори при разсекретяване, Андреев отговори категорично: „Може”! А Атанасов припомни, че до края на май ще се сключи договор с авторитетна международна фирма, която да проследи паричните процеси. Парите не могат да бъдат загубени, категоричен беше о.з. генералът. Припомняме, че председателят на ФГВБ Радослав Миленков заяви, че такава фирма вероятно ще работи от 3 от 5 години – такава е световната практика.

Румен Петков: Интересно е кой го няма в списъка на Василев

Не съм излизал или влизал с пликове при Цветан Василев. По-интересно кои са лицата, които ги няма в списъка с гости...

Как КТБ придоби собствеността върху сградата на площад „Гарибалди”, попита риторично Методи Андреев. Тази сграда беше на комисията ДИКСИ и беше заменена с една сграда на бул. „Цариградско шосе” на ГДБОП, а втората сграда беше по-високо оценена, посочи Андреев. Той каза и, че шофьор на известен депутат получавал заплатата си от две години от КТБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика