Автомобилните производители не виждат законови стимули за по-нови и екоавтомобили

1091
Автомобилните производители не виждат законови стимули за по-нови и екоавтомобили
Снимка: БГНЕС

Въпреки хвалбите на управляващите как с промени в Закона за местните данъци и такси ще се увеличи налогът върху по-стари и замърсяващи автомобили, Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) не е съгласна с тази теза. Припомняме, че на първо четене промените вече са факт.

От бранша, обаче, са убедени, че промените се отнасят само за леките и то по-нови коли - той не се прилагал за всички останали превозни средства – тежкотоварни автомобили, автобуси, морски, въздушни и т.н.

По-високият данък за старите коли мина на първо четене

С 95 гласа "за" и 3 гласа "против" депутатите приеха на първо четене промените в данъчните закони за следващата година. Основните ...

Според ААП си остава "порочната практика данъкът да се определя спрямо мощността на двигателя, като се умножава с коригиращ коефициент в зависимост от годината на производство на автомобила". Това означава по-висок данък за по-новите коли (до 5 години), което води до тезата "колкото по-стар е автомобилът, толкова по-малък данък се дължи". Затова ААП иска премахване на коефициента, зависещ от годината на производство на автомобила, тъй като "той отново нарушава наложилия се в екологичното право принцип "замърсителят плаща".

"Не приемаме и необосновано завишената скала на размера на стойността на данъка според мощността на двигателя. Определените стойности в различните диапазони варират от 0,34 лв. до 6,30 лв. за киловат. Предлагаме да се определи една фиксирана стойност за 1 kw, която да се умножава по мощността на двигателя за всички автомобили:, казват от ААП. Асоциацията обаче подкрепя въвеждане на екологична компонента в зависимост от екологичната категория на автомобила за всички превозни средства.

"Европейската агенция за околна среда посочи България като една от държавите с най-мръсен въздух в Европа.Сред основните замърсители бе посочен и остарелия автомобилен парк. В същото време у нас на практика за автомобили, за които в европейските страни се въвеждат ограничение на движението на високоемисионни автомобили (Евро 4 и Евро 5), проектът на закона дава преференции. Направените промени в Закона увеличават минимално данъка на силно замърсяващите автомобили (с около 30 лева) и по-никакъв начин не способстват за решаването на така важните и необходими за всички нас промени, свързани с подобряване чистотата на въздуха и намаляване на жертвите по пътищата. Време е да си дадем ясна сметка за какво ще плащаме повече - за увеличаване бюджета на Здравната каса или за подобряване на средата, в която живеем.

Съществен пропуск в проекта на закона е липсата на данъчно облекчение за Plug-in хибриди. Тези автомобили никъде не фигурират като отделен клас. Те имат конструктивна възможност за автономно движение само на ток и за определен пробег между зарежданията се движат като чисти електромобили", добавят от ААП.

Предложението на Горанов за по-тежко имотно данъчно бреме мина при правителството

За необитаем имот няма да се намалява плащането на такса "смет", а ако някой е посочил повече от едно жилище за основно, да не се ползв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика