БОРКОР видя инвалидните пенсии като основна заплаха за пенсионната система

11804
БОРКОР видя инвалидните пенсии като основна заплаха за пенсионната система
Снимка: БГНЕС

Вместо цяла, половин инвалидна пенсия - това е една от мерките, които БОРКОР предлага за борба с корупцията. Предложението обхваща хората, които получават такива пенсии, но работят. Пълен размер ще се дава само на хора с висока неработоспособност, гласи мярката, която е едно от общо 100, информира в. "Сега".

Според БОРКОР злоупотребите с инвалидните пенсии поставят под риск цялата пенсионна система. Основната промяна, която и социалният министър Ивайло Калфин иска, е обособяването на медицинска комисия, която да се произнася за степента на увреждането и загубената работоспособност, и социална комисия, която да казва какво може да се работи със съответното увреждане. Промяната беше предложена от здравния министър Петър Москов. Проблемът е, че по данни на Агенцията за хората с увреждания едва около 10% от тях работят. Дирекотрът ѝ Минчо Коралски определя като правилно предложението на БОРКОР да се определя степен на загубена работоспособност спрямо това какво човек е работил преди инвалидизирането. Според Коралски е ключово да се въведе период на рехабилитация за хората, за да се възстановят, и ако след нея могат да се върнат на предишната си работа и да получават същата заплата, едва тогава да говори за промяна на пенсията.

Броят на инвалидните пенсии намалява, но минимално

За първите девет месеца на 2015 г. 23 620 души са получили лични пенсии за инвалидност поради общо заболяване, като техният относителен...

Да има задължителна професионална рехабилитация в зависимост от работата на човека, здравословното състояние и процента намалена работоспособност също е сред препоръките на антикорупционния орган. Експертите препоръчват още да се дават насоки за преквалификация, а получаването на инвалидна пенсия при загубена работоспособност под 71% да предполага задължително включване в програма за субсидирана заетост. Участието в програмите за заетост, преквалификация и социално включване трябва да е задължителна предпоставка за получаване на привилегии и помощи, пишат авторите на доклада. Те предлагат и да се въведат стимули за работодателите, които наемат хора с увреждания, например данъчни облекчения.

За хората, които получават социалната пенсия за инвалидност и нямат трудов стаж, като децата с увреждания, БОРКОР предлага те да получават месечно издръжка в размер на минималната заплата заедно с техническите помощни средства, лична помощ, адаптиране на жилището и др.

БОРКОР предлага и срокът за инвалидността да се намали от три на две години, както е в повечето страни в ЕС. Но срещу това експертите контрират с регламентация за определяне на нови последващи прегледи пред ТЕЛК "с оглед предотвратяване на излишно явяване на лица, които няма да се подобрят или възстановят".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика