"Булгартрансгаз": Не сме уведомявани за подизпълнител по българското трасе от "Турски поток"

5276
"Булгартрансгаз": Не сме уведомявани за подизпълнител по българското трасе от "Турски поток"
Снимка: БГНЕС

“Булгартрансгаз“ не е уведомяван за привличането на подизпълнители за строежа на газопровода „Балкански/Турски поток“ на територията на България, съобщиха от дружеството, цитирани от БГНЕС.

Коментарът е по повод на новината, че регистрираната в Белград руска компания IDC (Infrastructure Development and Construction), която беше главен изпълнител за изграждането на газопровода „Турски поток“ през Сърбия, също ще бъде подизпълнител на българския участък от газопровода. ПОДРОБНОСТИТЕ.

Вече има заеми за строителството на "Балкански поток" и твърдение, че има изгода за милиони

"Булгартрансгаз" е взела кредит от 200 млн. евро от 4 банки за авансово плащане на консорциумите, които строят "Балкански поток". Това ...

От български оператор припомнят, че имат сключен договор със саудитския консорциум „Аркад“ за изграждането на магистрален газопровод до българо-сръбската граница.

„Следва да се има предвид, че съгласно българското законодателство, отговорността за начина на изпълнение на обекта е изцяло на изпълнителя по договора, както по отношение на осигуряването на пълния обем от доставки на оборудване и материали, така и по отношение на извършване на строителните дейности. Към настоящия момент, „Булгартрансгаз“ ЕАД не е уведомяван за привличане на подизпълнители за извършване на дейности по изпълнението на договора“, заявяват от „Булгартрансгаз“.

От там обясняват, че правоотношенията по договора за изграждане на обекта са между възложителя и изпълнителя, като съответно, както беше посочено, изпълнителя носи отговорността за изпълнението. В тази връзка, възложителят няма право да влияе върху организацията на изпълнение, създадена от Обединение „Консорциум Аркад“.

Към настоящия момент се работи на територията на 15 общини в пет области - Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца и Монтана. Общо във временните строителни бази са доставени 19 947 броя тръби или 239,36 км. Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 162,6 км. Разнесените тръби по трасето са 139 км, от които са заварени 103 км.

Борисов откри разширеното трасе на „Балкански поток”

„Булгартрансгаз“ ЕАД откри разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ в участъка от б...

За цялостната реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени и две компресорни станции – КС „Нова Провадия“, в землището на с. Ветрино, област Варна и КС „Расово“, в района на с. Расово, област Монтана.

След проведена открита процедура по ЗОП, за изпълнител на компресорните станции беше определен участникът ДЗЗД „ФЕРОЩАЛ БАЛКАНГАЗ“, с когото е сключен договор за проектиране, доставки и изграждане на 03.10.2019 г.

Към настоящия момент договорът се изпълнява съгласно договорните срокове, изработват се необходимите инвестиционни проекти за двете компресорни станции и съпътстващата ги инфраструктура.

С цел спазване екологичното законодателство на Република България за КС „Нова Провадия“ е необходимо провеждането на процедура по оценка въздействието върху околната среда, за което в началото на месец март 2020 г. с определения за изпълнител участник ще бъде сключен договор след проведена обществена поръчка по ЗОП.

„Булгартрансгаз“ с договор за две станции от „Балкански поток“

Държавната компания "Булгартрансгаз“ подписа днес договор за над 350 млн. лв. за изграждане на две компресорни станции от га...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика