Бъчваров: Опашките пред НАП само приличат на опашки

8153
Бъчваров: Опашките пред НАП само приличат на опашки
Снимка: БГНЕС

Остават 4 работни дни, за да платите данък общ доход като физическо лице. Въпреки извънредното положение срокът не беше променен от депутатите. И опашките пред офисите на НАП се появиха. Оказаха се илюзорна измама.

"Те всъщност може би физически приличат на опашки, дотолкова, доколкото има през метър и половина - два хора. Също така, както ако отидете в произволно избрана хранителна верига, ще видите, че същия обем хора отвътре, изглеждат значително повече, когато са били отвън." Това заяви пред БНТ говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Предварителната данъчна декларация от НАП вече е достъпна

От днес са достъпни предварително попълнените от НАП данъчни декларации, съобщава БНТ. Нововъведението беше съобщено от говорителят на...

Въпрос: Да отидеш за ПИК в НАП, за да не те гонят за данъци или да се пазиш от коронавируса?

Крайният срок изтича на 30 април за физическите лица и това е най-непосредствено предстоящият краен срок, така че добре е да припомним, че за данък общ доход няма отлагане. Той е фиксиран в закона, Народното събрание прие Закон за мерки и действия по време на извънредното положение. И там този срок, може би единствения от всички останали, остана непроменен, каза още Бъчваров.

"Това, което виждаме статистически е, че към момента над 350 000 декларации от граждани вече са подадени, като над 80% от тях са подадени онлайн. Така че има онлайн начин това да стане, без да се налага човек да контактува с някого или да посещава НАП.", уточни той.

И още крайни срокове: За регистираните като свободни професии също няма отсрочка нито на ДДС, нито за осигурителните вноски. 30 април е краен срок за деклариране на доходите, внасяне на годишното за изравняване на осигурителните вноски, както и за подаване на осигурителната декларация. Ооколо 90% от самоосигуряващите се имат ПИК.

Онлайн услуги, а данъчните облекчения?

Горанов: До няколко седмици ще сме напълно готови за Еврозоната

До няколко седмици ще сме 100% готови за чакалнята на Еврозоната. На 70% е готова и последната банка, непокрила досега изискванията на ...

От НАП не съветват потребителите да посещават офисите им. Има организация във всеки един от офисите. Те се почистват и дезинфекцират, защитени са служителите на Приходната агенция. 

Декларацията може да бъде изпратена и по пощата. Но Бъчваров подчерта онлайн възможността, че всеки с ПИК или електронен подпис може за минути да подаде декларацията си.

"Около 900 000 граждани, физически лица имат ПИК. Това е  приблизително два пъти повече от хората, които подават данъчна декларация", цитира статистиката той.

Практически почти всичко може да се направи персонален код в НАП - 35 електронни услуги се предлагат от НАП с този ПИК и над 100 с код и електронен подпис, коментира още Бъчваров.

Как можете да заявите ПИК на НАП: по имейл или с обаждане по телефона

Проф. Витанов: Ние излязохме от пика и изгубихме битката по Великден

"Ние излязохме от пика и загубихме битката по Великден". Това каза пред БНТ математикът от БАН проф. Николай Витанов, който е и част от...

Автоматичното попълване на декларации спестява много от времето. Има много малък дял - под 3%, допуснати грешки, отчитат от НАП. Ако физическо лице установи разминаване, може да си поправи данните в декларацията ръчно по всяко време.

Данъчните облекчения не са в предварително попълнената данъчна декларация, каза Бъчваров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика