X
 
 

България покрива числовите критерии за влизане в еврозоната, твърди финансовото министерство

1565 8
България покрива числовите критерии за влизане в еврозоната, твърди финансовото министерство
Снимка: iStock/Guliver
България продължава да покрива числовите критерии за членство в Еврозоната според редовните конвергентни доклади за 2018 г. на Европейската централна банка и на Европейската комисия, съобщиха от Министерство на финансите (МФ). Това стана часове след като евродоклад обяви, че все още не сме готови да влезем в Еврозоната. Същевременно обаче финансовото министерство признава за общо 3 несъотвествия в българското законодателство, които се посочват в доклада, като има обяснение за всяко несъответствие в стил, че те всъщност са преодолени, макар и не пряко, както и един общ коментар, че тези несъответствия не са новост.

Ето какви са подробностите по критериите, които от МФ публикуваха.

Доклад на ЕК: България не е готова за еврозоната

България не е готова да влезе в еврозоната, отчита доклад на Европейската комисия, който се публикува веднъж на две години. В докумен...

В Конвергентните доклади, които оценяват готовността на държавите за членство в еврозоната, България продължава устойчиво да покрива четирите числови критерия за членство, а именно тези за ценова стабилност (инфлация), стабилност на публичните финанси (бюджетно салдо и държавен дълг) и за дългосрочния лихвен процент. Това се посочва в периодичните Конвергентни доклади за 2018 г. на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на Европейската комисия. Потвърдени са заключенията на предходните доклади от 2016 г., че страната ни покрива всички числови критерии на еврозоната.

България успешно изпълнява критерия за ценова стабилност, като с данни до март 2018 г. стойността на 12-месечната средна инфлация е 1,4 %, при референтна стойност от 1,9 %. Бюджетното салдо през 2017 г. е положително в размер на 0,9 % от БВП, при дефинирано ограничение за дефицита на сектор „Държавно управление“ до 3 % от БВП, а съотношението на брутния държавен дълг към БВП от 25,4 % е значително под референтната стойност от 60 %, като сме на трето място сред страните в ЕС с най-ниска държавна задлъжнялост. Средният дългосрочен лихвен процент на България за периода април 2017 – март 2018 г. е 1,4 % и също е под референтната стойност от 3,2 %.

По отношение на критерия за динамиката на валутния курс, българският лев не участва в механизма на обменните курсове на Европейската парична система - Валутен механизъм II (ВМ II), но е фиксиран в рамките на действащия режим на паричен съвет при официален разменен курс от 1,95583 лева за едно евро, поради което за периода от 4 май 2016 г. до 3 май 2018 г. не показва отклонение. Страната ще покрие този критерий, когато българския лев се присъедини във ВМ II.

В Конвергентните доклади има констатации по отношение на съответствието между българското законодателство, от една страна, и Договора и Устава на ЕСЦБ, от друга (бел. ред. - за неща, които не изпълняваме):

1. Националното законодателство предвижда допълнително основание за освобождаване на член на управителния съвет на БНБ, което не съществува в европейското право. Това е възможността, предвидена в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, член на управителния съвет на БНБ да бъде освободен от длъжност при наличие на установен конфликт на интереси.

Членство в еврозоната: Бедните остават бедни, богатите - богати

Тези, които са много бедни, ще си останат такива и след като станем член на еврозоната. Смяната на валутата не може да направи бедните ...

2. Националното законодателство не предвижда изрична възможност членовете на управителния съвет на БНБ да обжалват пред национален съд решения за тяхното освобождаване.

3. Националното законодателство забранява на БНБ да финансира българското правителство и други органи и институции. Според ЕЦБ тази забрана трябва да бъде разширена, като изрично включи и забрана за финансирането на публични институции и органи на ЕС или други държави членки.

Същите констатации бяха включени и в предходните Конвергенти доклади, с препоръката че съответните части на българското законодателство следва да бъдат приведени в буквално съответствие с правото на ЕС. Позицията на българската страна, с която ЕК и ЕЦБ са запознати по повод на този доклад и при предишните доклади, е следната:

а) Посочените разпоредби в българското законодателство отразяват по-високата степен на консерватизъм и спецификата на националното право по отношение на основанията за освобождаване от длъжност на членове на Управителния съвет на БНБ.

б) Общите разпоредби на българското национално право дават възможност за обжалване на решенията за освобождаване на всички членове на Управителния съвет на БНБ, както ЕЦБ сама отбелязва в доклада си, макар да няма изрична разпоредба за това в Закона за БНБ или в други специални закони.

Бизнесът ще спести милиарди левове при влизане на България в еврозоната

Влизането на България в еврозоната ще има и краткосрочни, и дългосрочни позитиви. Само спестените от обмяна на валута пари за българс...

в) Забраната за финансиране на други органи и институции включва и тези на ЕС или на други държави членки, макар това изрично да не е записано в Закона за БНБ.

Изменения в българското законодателство, които да създадат допълнителна правна сигурност в съответствие с тълкуванията на ЕЦБ, биха могли да бъдат извършени в кратък срок в периода, предшестващ присъединяването на България към еврозоната.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • АнонименАтина 6 АнонименАтина преди 1 година Профил на трол?
  Тя и Гърция преди да влезе в ЕЗ ги "покри" и стана тя каквато стана......
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Моля те да не бъркаш Гърция с България! Какво толкова е станало с Гърция?! Заплатите им по-високи ли са от нашите?/ДА/, Инвестициите там повече ли са?/ДА/, Ще ни изиграят ли за газовите връзки?/ДА/.... Какво още? Не разбирате ли, че в резултат на дългогодишната ни преуспешна политика не ни искат ни на Запад, ни на изток (прочее западните инвеститори са само при паричните постъпления /вода, ток, су виж още ›› пермаркети, суровини, здравната каса/). Отзвукът от посещението на Радев в Москва ли? Оттам казват: "мало вероятно", каквото и да ни говорят тук в София. Не можете да си го преведете ли? Ами опитайте - някъде по думите трябва да се сложи "К" (независимо малък или голям) ..
  : 0 !
 • българин 5 българин преди 1 година Профил на трол?
  Слепи ли сте бе идиоти, какви числови критерии, КОЙ иска една разядена, мафиотска, корумпирана държава на червената мафия, троянски кон на кремълските престъпници и убийци, КОЙ би допуснал подобна глилоч до себе си?!
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  А сега де???!!! Финансовото министерство твърди, че покриваме критериите. Ама от еврозоната твърдят, че не покриваме критериите. Е, кой е прав сега? Нали не може и двете страни да са прави?
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Нали знаеш, че сметката се прави от кръчмаря, не от клиента?
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  в еврозоната като влезем в банковия съюз, ама ще изпуснете далаверата - та без банков контрол от ЕС ЕВРОЗОНА КОЛКОТО В ШЕНГЕН ВПРЕГНАТИ КАТО ТРОЯНСКО МУЛЕ В КАРУЦАТА НА РУСИЯ ИЛИ КОЛКОТО НАТОВСКА СЕКРЕТНА ИНФОРМАЦИЯ НА мигАЩАТА ДЕБЕЛА СВИНКЯ КАРАтачанка
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Абе тоя автор не е ли "оня"? Дето доскоро беше Зайко Байков, А вече стана Зайко Павлов? Покръстват се също като комунистите!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Тъпанар, а, насрания ти гъз кой ще го покрие! Дебил неграмотен!