X
 
 

България получи добри оценки от две големи кредитни агенции, но и предупреждения

2017 0
photo of България получи добри оценки от две големи кредитни агенции, но и предупреждения
Снимка: iStock/Guliver
Добри новини донесе тази нощ що се отнася до позицията на две от трите най-големи кредитни агенции в света по отношение на българската икономика.

Standard&Poor's (S&P Global Ratings) повиши перспективата за кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна. Дългосрочният и краткосрочен кредитен рейтинг на страната в чуждестранна и местна валута се потвърждават на 'BBB-/A-3'.

Standard&Poor's повиши кредитния рейтинг на София от стабилна на положителна перспектива

Международната рейтингова агенция Standard&Poor's GlobalRatings повиши перспективата на кредитния рейтинг на София от стабил...

Оценката идва като потвърждение, че има подсилване на фискалните и външните буфери. Анализаторите от S&P Global Ratings очакват стабилния икономически растеж да продължи и дават растеж за тази година от малко под 4%, както и безработица от 5,8% плюс инфлация от 2%. За тази година прогнозата на S&P е за БВП от 105 млрд. лева, а тенденцията е за растеж от средно 6 млрд. лева за всяка от следващите три години напред.

Нетният държавен дълг ще продължи да намалява през 2018 г., за четвърта година поред. Външната задлъжнялост е оценена като ниска и текущата сметка ще остане на излишък. От агенцията изразяват очакване, че продължителността на политиката ще бъде гарантирана дотогава, докато управляващата коалиция e стабилна.

S&P Global Ratings посочва, че би повишила кредитния рейтинг на България през следващите 12-24 месеца, ако отчете по-голямо намаляване на необслужваните кредити в банковия сектор и нормализиране на процеса на отпускане на кредити (бел. ред. - именно тези фактори, особено заемите към свързани лица, са сочени от редица външни институции като проблем за българската икономика и заради това ЕЦБ изрично иска България първо да влезе в Банковия съюз и едва след това да бъде пусната в чакалнята на еврозоната), съчетано с допълнителен прогрес от нарастване на кредитирането за подпомагане на икономическия растеж. Негативни кредитни действия биха възникнали и в случай на рязко поскъпване на реалния ефективен валутен курс, което би довело до загуба на конкурентоспособност и влошаване на външната позиция на страната.

От своя страна Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България ‘BBB’ в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива. Краткосрочният рейтинг в чуждестранна и местна валута също се запазва “F2”.

Fitch Ratings повиши перспективата за кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата на кредитния рейтинг на България до положителна от стабилна. Агенц...

Агенцията посочва, че икономическият растеж в страната надхвърля отчетения за държавите в категорията ‘BBB’. През 2017 г. българската икономика нарасна с 3,6% в реално изражение. За сравнение, средният растеж на икономиките от същата рейтингова група е 3,3%. За настоящата година Fitch очаква растежът да се ускори до 3,7%, преди да се забави до 3,4% през 2019 г. Основен двигател ще е вътрешното търсене, като повишението на потреблението на домакинствата ще се подкрепя от положителната динамика при заетостта и заплатите, както и подобреното доверие на потребителите. Частните и публичните инвестиции също се очаква да се ускорят, предвид напредването на изпълнението на европейските програми, благоприятните финансови условия и подобрената бизнес среда.

Ключов фактор в подкрепа на рейтинга е силната фискална позиция на страната. През последните две години, бюджетният баланс бе на излишък, съответно 0,2% и 0,9% от БВП през 2016 и 2017 г. Fitch очаква през 2018 г. и 2019 г. бюджетният резултат да остане положителен, средно в размер на 0,1%, което е по-ниско от правителствените цели и отразява очакванията на агенцията за по-високи разходи, свързани с усвояване на фондовете от ЕС и финансиране на приоритетни области.

Във външния сектор Fitch също отчита по-доброто представяне на България спрямо страните от съответната рейтинг група. За 2018-2019 г. те очакват текущата сметка да остане положителна (1,9 % от БВП), докато средно за другите страни прогнозата им е за дефицит от 0,7 % от БВП. В допълнение, България има по-силна позиция на нетен външен кредитор (15,9 % от БВП през 2017 г.) спрямо медианата за другите страни (3,5 % от БВП).

За банковия сектор, подобно на S&P, и Fitch предупреждава, че нивото на необслужваните кредити остава високо - 14,8% в края на 2017 година, като все пак има подобрение спрямо края на 2016 година, когато е било 18,3%! Все пак оценката на Fitch е, че банковият сектор на България е стабилен. Агенцията очаква ситуацията що се отнася до стабилността да не се промени скоро.

Moody’s потвърди кредитния рейтинг на България

Международната рейтингова агенция Moody’s потвърди кредитния рейтинг на България Baa2 със стабилна перспектива. Това съобщиха от ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално