Българско олио може да бъде предлагано в търговската мрежа на Китай

2547
Българско олио може да бъде предлагано в търговската мрежа на Китай
Снимка: Actualno.com

Китайски компании имат интерес за внос на вино и олио от България и проучват възможностите за инвестиции в страната ни. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и У Джонцюн - вицегубернатор на провинция Дзянси. Тя е на посещение в страната ни начело на бизнес делегация по покана на областния управител на Софийска област Илиан Тодоров.

Българско олио може да бъде предлагано в търговската мрежа на китайска компания, оперираща 4 000 обекта в азиатската държава. Интересът бе заявен по време на срещата, а заместник-министър Манолев подчерта, че страната ни може да предложи много високо качество на продукта на конкурентна цена. Договорено бе да се предостави повече информация за сектора и да се съдейства за установяване на контакти с български производители за продължаване на разговорите.

Откриха 2,5 тона алкохол, "маскирани" като олио

2,5 т алкохол, бутилиран като олио, беше задържан от мобилна митническа група във великотърновското село Джулюница, съобщиха от Агенция...

Друга китайска компания има интерес за внос на вино от България, като предвижда да стартира с партида от 200 000 бутилки. Целта им е обемите устойчиво да растат, а продуктът да става все по-познат на китайския пазар. Интерес бе заявен и към други сектори на българската икономика. Поради високия интерес на бизнеса от провинцията към страната ни, бе договорено да бъде подписан Меморандум за сътрудничество между Министерството на икономиката и провинция Дзянси. Вицегубернаторът У Джонцюн предложи това да стане още през май по време на най-голямото търговско изложение в Централен Китай, което провинцията ще домакинства, и изрази надежда, че в него ще залегнат и първите конкретни проекти, които двете страни реализират.

„През последните години диалогът между България и Китай е все по-активен и виждаме как добрите контакти на политическо ниво, довеждат и до много по-засилен интерес между представителите на частния сектор“, посочи заместник-министър Манолев. По думите му, България изнася все повече продукти за Китай, а азиатската държава е близо до влизане в топ 10 на най-големите ни пазари. „Стоките, с които традиционно сме известни в Китай са от хранително-вкусовата промишленост и козметиката, но се надявам, че в бъдеще и повече продукти с висока добавена стойност ще намерят място на китайския пазар“, каза още Александър Манолев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика