Даниела Стоева, председател на АБТТА: „Астрал Холидейз“ постъпиха разумно, обявявайки фалит

7961
Даниела Стоева, председател на АБТТА: „Астрал Холидейз“ постъпиха разумно, обявявайки фалит
Снимка: Анита Чолакова

Астрал Холидейз“ е единственият туроператор, който обслужваше „Томас Кук“ и е единственият засегнат. Не очаквам други фалити. Това заяви в отговор на журналистически въпрос Даниела Стоева – председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), по време на днешния форум в курорта Пампорово.

По думите й очевидно такова финансово сътресение не се понася лесно и понякога най-разумното нещо по отношение на потребителите е да се обяви несъстоятелност.

„Обявявайки несъстоятелност, се включва механизмът на застраховката, която защитава интересите на потребителя. Тоест, оттук-нататък няма да има оставени туристи по летища, няма да има недовършени програми, тъй като и застрахователят обяви, че сумата по застраховката на този туроператор ще покрие всички разходи на пребиваващи в момента и бъдещи туристи, които вече са заплатили“, посочи Стоева.

От АБТТА категорично смятат, че това в никакъв случай не е повод да се говори за по-нататъшни фалити на туроператори. Според асоциацията няма причина за това, няма и индикации от другите техни колеги някой да изпадне в неблагоприятно финансово състояние.  

Зам.-председателят на асоциацията Ирина Найденова каза, че „Астрал Холидейз“ е една от най-старите и доста мащабни туроператорски фирми в България.  

„През годините тя се развиваше по различни модели. Започна с чисто туроператорска дейност по традиционни дестинации, след това се разшири и започна с развитие на други типове бизнес. Имат и сграда. Преструктурираха се през годините и станаха акционерно дружество. Продадоха част от акциите си. Тоест, движеха се като един нормален субект в България. Това, което се случва в момента, бих го дефинирала като едно решение в името на потребителя“, обясни Найденова.

Според нея, ако „Астрал Холидейз“ не бяха обявили несъстоятелност, записванията за зимния сезон щяха да продължат, а това щеше да доведе до по-големи щети.

„Сигурно е било много трудно решение на колегите да обявят тази несъстоятелност, но искрено смятаме и се надяваме, че това, което ще се случи, няма да бъде за сметка на потребителите“, обобщи тя.

Въпреки, че „Астрал Холидейз“ не е член на АБТТА, колегите им от асоциацията се надяват, че ръководството търси някакво преструктуриране, някаква промяна в посока на развитието на нови бизнес модели.

„Те са професионалисти, много колеги работят при тях и не смятам, че ще останат на улицата“, добави Найденова.

Вчера, днес и утре в Пампорово се провежда седмата работна среща между бизнеса и местната власт. 

Мотото на форума е „Сътрудничеството между обществения и частния сектор – платформа за устойчиво туристическо развитие“.

В рамките на работната програма български туроператори и общински администрации търсят решения на проблеми, възникващи при разработването на програми, основани на регионални туристически ресурси. Подпомогнати от изтъкнати представители на българските академични среди, съгласуват своите действия за повишаване ефективността на своите професионални взаимодействия. Домакин на събитието е община Чепеларе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика