X
 
 

Депутатите приеха промени в закона за климата, с опасения за поскъпване на тока

1209 0
Депутатите приеха промени в закона за климата, с опасения за поскъпване на тока
Снимка: iStock/Guliver
Парламентът прие промени в Закона за ограничаване изменението на климата на първо четене.

Текстовете на законопроекта предвиждат министърът на икономиката да издава наредба, с която се определят условията и редът за предоставяне на помощ за предприятия, за които е преценено, че са изложени на значителен риск от „изтичане на въглерод".

ГЕРБ: Законът за климата цели отпускане на помощи за предприятия в риск от изтичане на въглерод

Със Закона за ограничаване на климата ще се въведе механизъм за отпускане на помощи за предприятия в риск от изтичане на въглерод и ще ...

Причината е в прехвърлянето на разходите за квоти емисии на парникови газове, свързани със схемата за търговия с емисии на Европейския съюз, в цената на електрическата енергия.

Годишната помощ е осигурена от приходите, генерирани от продажбата чрез търг на квоти за емисии на парникови газове за инсталации.

Размерът й се определя с наредбата в рамките на регулаторната процедура за ценообразуване в електроенергетиката при спазване на изискването за минимално въздействие върху останалите сектори, които не са изложени на риск от „изтичане на въглерод”.

Тя трябва да се съгласува с министъра на околната среда и водите, министъра на финансите и министъра на енергетиката.

БСП: Има смущаващи неща в законопроекта за климата

Нашата парламентарна група ще се въздържи от подкрепа на Закона за ограничаване на климата, защото има неща, които ни смущават. Това ...

. "За" законопроекта гласуваха 93 народни представители, "против" -3 и "въздържали се" - 48

Спорове в парламента

Най-остри в критиката към законопроекта бяха от "Атака". "Този законопроект превръща в закон волята на чужди интереси, обяви Павел Шопов от патриотичната формация.  Според него този закон ще има последици за десетилетия в българската енергетика.Фризирани доклади на комисията. Въздържали се от опозицията. Тъжна работа“, посочи Павел Шопов. Той прогнозира, че с обяснението, че се пази околната среда, ще се вдигне цената на тока.

Смущаващи неща в законопроекта съзряха и от левицата. Според зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов законът касае 5 % от фонда за вредните емисии да се разпределя във вид на помощ към производства основно свързани с преработката на метали в България. „Тази държавна помощ се прави така, защото тези български производители биха могли да бъдат конкурентоспособни на своите европейски конкуренти, а и световните. От тази страна БСП подкрепя това предложение“, каза Проданов. Той поясни, че това, което смущава парламентарната група на опозицията е начинът, по който се определят тези предприятия.

"Атака": Законопроектът за климата превръща в закон волята на чужди интереси

Със законопроекта за ограничаване на климата превръщаме в закон волята на чужди интереси. Това каза народният представител от "Атака"...

ГЕРБ обоснова приемането промените в закона с отпускане на помощи за предприятия в риск от изтичане на въглерод. Със закона ще се въведе механизъм за отпускане на помощи за предприятия в риск от изтичане на въглерод и ще се подобрят условията за бизнес, обяви депутатът от ГЕРБ Васил Цветков. Той обърна внимание, че в част от държавите извън ЕС не се прилагат строги правила за ограничаване измененията от климата, в резултат на което предприятията там са в по-изгодно икономическо положение. „Това може да доведе до изместване на определените производства извън ЕС“, коментира депутатът от ГЕРБ. „С цел защита на интересите и запазване на конкурентоспособността на предприятията директивата въвежда механизъм за тяхното подпомагане под формата на държавна помощ.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари

Овен Овните трябва да спрат да мечтаят за невъзможното, за принца на бял кон и за романтиката от филмите. Опитайте се да бъдете по-здраво стъпили...