Експерт: Проблемът с кадрите в туризма е сериозен и ще се задълбочи

1945
Експерт: Проблемът с кадрите в туризма е сериозен и ще се задълбочи
Снимка: БГНЕС

Проблемът с кадрите в туризма е сериозен и ще се задълбочи. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас Диана Колчева, член на клуба на хотелиерите в к.к. „Слънчев бряг”. Тя посочи, че през тази година, проблемът много се е задълбочил. „Има недостиг въобще за хора, които да желаят да работят в туристическата индустрия. Просто няма желаещи да работят това”, посочи тя. Тя поясни, че съществува основно липса по отношение на камериери.

„Това е ниско квалифициран труд и не е необходима висока квалификация по отношение на образование на тези кадри. Достатъчно е да са изкарали курсове или пък на място ги обучаваме в хотелите. Ако има такива кадри, ние ще ги обучим, но няма желаещи да работят тази професия”, обясни Колчева. Тя допълни, че при сервитьорите и кадрите в кухненското звено положението е същото.

Събитията в Турция оказват влияние на резервациите в България

Събитията в Турция оказват влияние по отношение на резервациите в България. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас Диана...

„Положението е много сериозно по отношение на кадрите в България. Правителството, заедно с нестопанските организации, браншовите организации в туристическия сектор, трябва наистина да вземат много бързи и спешни мерки, за разрешаване на този въпрос”, посочи Колчева. По нейните думи, ако не се предприемат мерки през настоящия сезон, за сезон 2017 и сезон 2018, проблемите по отношение на кадрите ще бъдат още по-тежки. „Надявам се, че постигайки добри финансови резултати, колегите ще инвестират в обучение и в задържане на кадри за следващите туристически сезони”, допълни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика