Емил Караниколов: Няма нарушение на Конституцията в случая с "Дунарит"

2411
Емил Караниколов: Няма нарушение на Конституцията в случая с "Дунарит"
Снимка: БГНЕС

Към момента не мога да говоря за нарушение на Конституцията. "Дунарит" работи добре. Основанията държавата да придобие дружеството са - липса на собственик, евентуално отнемане на лиценза заради управителите и изискуемите кредити, които държавата изкупи. До момента това е единственото действие на държавата. В този сектор вакуум няма. Правим го с цел да запазим дружеството и работните места, което сме обещали на работниците. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в интервю за bTV.

Той обясни, че дружеството има 24 млн. лева печалба, но 67 млн. лева са изискуемите кредити и недобросъвестни лица "можеше да започнат процедури за осребряване на техните кредити". Припомняме, че според анализ на синдиците на КТБ Ангел Донов и Кристи Маринов е взел кредити от 86 млн. лева от фалиралата КТБ, всичките погасени с цесии. Впоследствие се оказа, че Маринова не е била допусната на изпит за синдик от правосъдното министерство.

Работниците от военния завод „Дунарит“ излизат на протест

Работниците от военния завод „Дунарит“ край Русе излизат утре на мирен протест. Те ще се съберат на кръговото кръстовище пр...

"Безспорен факт е, че след случая с КТБ Цветан Василев има запорирани активи, има опити за прехвърляне. Там няма легитимен собственик и не могат да бъдат освободени управителите, към които има обвинение, а когато има такива обвинения, трябва да се отнеме лиценза за производство. Вероятно предстоеше такъв опит, затова държавата изкупи кредитите – задълженията на дружеството", допълни още Караниколов.

Тепърва ще предприемат действия за придобиване на дружеството. 5 хиляди души биха пострадали от евентуално спиране на работата на "Дунарит".

На въпрос дали държавата се вклинява между Цветан Василев и Делян Пеевски, Караниколов отговори: „Не ни интересуват имена, интересува ни да запазим работниците и дружеството да работи.

Министърът уточни, че в нашето законодателство понятието "национализация" не съществува. Това трябва да спрем да го говорим. Това все пак е военно-промишлен комплекс, не може да се яви някой от ИДИЛ, нали, каза още той. Тук се следва пазарен принцип, който даде най-много пари той ще придобие дружеството, затова не е национализация, заяви министърът.

Ненчев: Засега лицензът на "Дунарит" не може да бъде възстановен

Лицензът на военния завод "Дунарит" в Русе не може да бъде възстановен засега, тъй като проблемите в завода са много тежки. Това обяс...

По думите му "държавата ще направи всичко възможно, за да придобие това дружество, но не може да се спрем да се яви някой друг. Повече посредници по сделките с търговците няма да има. Ако държавата придобие дружеството, то ще влезе в т. нар. забранителен списък за приватизация."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика