Янев пред депутатите: Да внимаваме с оценките на кредитните рейтинги

981
Янев пред депутатите: Да внимаваме с оценките на кредитните рейтинги
Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Стефан Янев е доволен, че за първото тримесечие на тази година икономическите показатели са добри. Политическите партии трябва да решат дали ще има стабилност или нестабилност, призова той от трибуната на Народното събрание по време на днешното си изслушване.

Трябва да се гледа внимателно на кредитните рейтинги, но каква ще бъде политическата стабилност зависи от всички нас, каза Янев от трибуната на Народното събрание, като не пожела да отговори на въпроса на депутата от ГЕРБ Радомир Чолаков дали има нещо хубаво направено от предишното правителство.

Припомняме, преди 5 дни стана ясно, че Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута "BBB" с положителна перспектива. Положителната перспектива отразява понижението на макроикономическите рискове по линия на COVID-19 и по-високата устойчивост на икономиката.

Във връзка с присъединяването на България в Еврозоната и приемането на еврото като национална валута, Янев напомни, че България е приела решение за присъединяване в Еврозоната преди повече от година.

"Важното е, че когато дойде моментът да се взимат съответните решения трябва да има информиран дебат. Важно е какво искаме и как го искаме, да имаме оценка на икономическото развитие и ако имаме позитивен тренд, може би е удачно да се присъединим към еврото, когато има желание на държавите-участнички в Еврозоната", каза Стефан Янев.

"Ако икономическият тренд е негативен, то трябва да се помисли много сериозно", настоя той.

По отношение на енергетиката, премиерът заяви, че проблемите в този сектор не са от май месец и не могат да обърнат колелото на историята. Развитието на българската енергетика от години се нуждае от стратегическо мислене, изработване на стратегия какво следва и какво бихме искали, заяви Янев пред депутатите.

Премиерът определи финансовата картина в страната като "меко казано притеснителна"

Картината по отношение на държавните финанси през май месец беше меко казано притеснителна. Това заяви служебният министър-председател ...

По думите му енергетиката е в основата на икономиката и ако искаме да имаме инвестиции, развитие и стабилност на правораздавателната система, трябва да имаме сигурна енергийна база, която на всичкото отгоре да бъде способна да произвежда енергия на конкуренти цени

Проблемите в енергетиката не са от май месец, а от години. Проблемите в държавната Марица са изключително остри, както от необходимостта на енергетиката, така и на заетите хора, отчете Янев.

По думите му предстои много сериозен дебат за енергетиката. Опираме до стратегия и тази стратегия трябва да бъде подготвяна от правителство. Енергетиката е структуроопределящ отрасъл, но моята препоръка е да бъде разгледана и приета стратегията за енергетиката от самото Народно събрание, настоя Стефан Янев.

По отношение на строителството на АЕЦ „Белене“ Янев заяви, че трябва стратегия за енергетиката. Искаме или не искаме да имаме икономика, искаме или не искаме да имаме индустриална енергийна база, която може да работи, запита служебният премиер.

Необходимо е да се вземе решение дали искаме или не искаме да строим допълнителна площадка за АЕЦ „Белене“. Строителство на нови ядрени мощности трябва да започне в най-скоро време, настоя премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика