Какво е овърдрафт?

58089
Какво е овърдрафт?
Снимка: iStock

Овърдрафт е термин от финансовите услуги, който съществува у нас от години. Той е достъпен както за компаниите, така и за физическите лица. Макар да е налична и сравнително лесно достъпна усуга, много хора или не знаят за нея, или предпочитат да не се възползват от възможността, тъй като процесът върви със своите предимства и недостатъци.

Какво точно е овърдрафт

Овърдрафтът възниква когато по дадена банкова сметка няма наличност, но въпреки това банката разрешава извършването на трансакцията. На практика, овърдрафтът е кредит, който възниква когато сметката достигне до нулева стойност или наличностите по нея не покриват стойността, която трябва да бъде платена. Чрез него, потребителите и компаниите могат да продължат да се разплащат, въпреки, че не разполагат с необходимите средства.

Овърдрафт по дебитна карта

Възможността за овърдрафт обикновено се предлага като опция към дебитните карти, издавани на физически лица. Сумата, която може да бъде изтеглена след изчерпването на наличността, също зависи от банката и договора с нея. Овърдрафтът е удобен начин за разплащане при липса на средства, тъй като често не изисква кандидатстване и предоставяне на обезпечения. Обикновено таванът на сумата по овърдрафт е фиксирана и потребителят не може да го надскача. Практика е банката да иска потребителят да получава работното си възнаграждение по същата сметка, с която е обвързана дебитната карта. Трябва да се отбележи, че освен овърдрафт по дебитна карта, съществуват и различни вариации на услугата, като потребителски кредит с наличие на овърдрафт и др.

 

Овърдрафт за бизнеса

На практика овърдфартът за фирмите работи по същия начин. Тъй като овърдрафтът представлява краткосрочен кредит, той се усвоява директно по разплащателната сметка на фирмата. Обикновено бизнесите не трябва да предоставят на банката документи за оправдаване на разходите, което прави овърдрафтът удобен начин за набавяне на оборотни средства от страна на бизнеса.

Как се погасява овърдрафт

Овърдрафтът се погасява по доста лесен начин от гледна точка на административни изисквания. Тъй като цялата услуга възниква директно по разплащателната сметка на клиента, сумата, изтеглена по овърдрафт бива върната автоматично при постъпване на парични средства по сметката. Така например, ако сте изтеглили овърдрафт за 100 лева, когато работодателят ви преведе възнаграждение от например 1000 лева, то задължението ще бъде погасено автоматично и по сметката си ще имате налични 900 лева.

Има ли лихва по овърдрафт

Овърдрафтът може да върви с допълнителни такси, но като цяло разходът по него представлява начисляване на лихва. Тя се начислява за всеки ден, в който сумата е дължима. Като негатив при овърдрафта може да се посочи нуждата от финансова грамотност, тъй като хора, които не внимават с този инструмент могат да изпаднат в неприятни ситуации. Например винаги да дължат пари и да живеят месец назад от финансова гледна точка. От друга страна, овърдрафтът е удобен инструмент, ако ви трябват оборотни средства в краткосрочен план.

 

Още:

Как да разбера дали съм здравно осигурен?

Разберете какви са удръжките върху минимална работна заплата

Отпускат ли кредити за пенсионери?

Какво е законна лихва и кога се прилага?

Как да разбера какви задължения имам?

Какво е БВП и как се изчислява?

Отпускат ли кредити с лошо ЦКР?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика