Карагегов: България сама се застреля в крака за един бизнес, който е хит по цял свят

12450
Карагегов: България сама се застреля в крака за един бизнес, който е хит по цял свят

С промените, приети вчера от парламента, които уж трябва да либерализират пазара на индустриалния коноп у нас, България се застреля сама в крака за един бизнес, който е хит по цял свят.

Това заяви пред Actualno.com Димитър Карагегов, член на УС на Българското либертарианско общество (БЛО) и основател на кампанията Liberty420.

Хванаха депутатски син с марихуана

Синът на депутат от Пиринско е арестуван в лек автомобил, в който е превозвана марихуана. Арестът е станал завчера в района на Гоце Де...

Според него редакциите в Закона за контрол върху наркотичните вещества не решават абсолютно никакви проблеми, а точно обратното – задълбочават ги.

"От една страна няма никаква промяна по отношение на рестриктивното отношение към конопа. По цял свят преследването на хора, употребяващи наркотици се заменя с терапия и дори легализация", добави той.

По думите на Карагегов след промените се премахва случаят, в който се допуска канабисът да може да се използва за медицински цели. „От текстовете на закона изчезнаха думите „медицински цели“ и остана само „изследвания“. Той беше категоричен, че така България затваря вратата пред възможността конопът да се използва в медицината.

Карагеров обърна внимание и на промените, засягащи декриминализацията на индустриалния коноп. „Ако си лицензиран производител и конопът расте на твоите плантации всичко е наред, но ако решиш да береш цвета, това вече е незаконно, защото той е в списъка с незаконните вещества“, обясни тезата си той.

Димитър Карагегов: В България медицинска трева ще е първото, което ще видим

В България медицинска трева ще е първото, което ще видим, при възможен процес на легализацията на марихуаната. Това мнение изрази Димит...

Той даде пример с няколко европейски държави, в които производството на индустриален коноп никога не е спирало. „В Полша дори по времето на комунизма се е произвеждал", добави основателят на Liberty420.

Според него управляващите правят тези редакции „за да си вържат гащите“. „За да не може да бъдат произвеждани конопени смоли и масла, които в момента са хит в медицината“, добави Карагеров.

По думите му само преди 50 години България е била регионален лидер по преработка на коноп. „Кой сега ще може да си позволи да плати 500 долара за да може всяка семка да се изпрати в специална лаборатория за тест“, запита той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика