КФН отмени избора на директорския борд на "Слънчев браг" АД

19558
КФН отмени избора на директорския борд на "Слънчев браг" АД
Снимка: БГНЕС

Неразборията около директорския борд на „Слънчев браг” АД продължава, след като Комисията за финансов надзор (КФН) отмени избора на нов директорски борд на дружеството.

Бордът беше избран на 19 ноември миналата година по искане на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), което отговаря за стопанисването на държавния дял в дружеството. За гласуване на акционерите е трябвало да бъде предложен съвет на директорите в състав Йордан Георгиев, Евгени Мосинов, Румен Кулев, Светозара Петрова и Валентин Михалев. Съставът е предложен от МИЕ, т.е. от икономическия министър Драгомир Стойнев. Събранието обаче е гласувало тригодишен мандат на друг състав, като е заменило Евгени Мосинов и Валентин Михалев с Веселин Маринов и Таня Власиаду.

Запалиха показно колата на изпълнителния директор на "Слънчев бряг" АД

Снощи служебният автомобил на изпълнителния директор на "Слънчев бряг" АД бе запален показно , съобщиха от пресцентъра на дружеството. ...

Според КФН обаче изборът нарушава чл.118, ал.2, т.4 от ЗППЦК, която позволява на акционери, притежаващи заедно или поотделно минимум 5% от капитала на дружеството, да предлагат нови решения по вече обявения дневен ред, но само ако представят предложенията си най-малко 15 дни преди откриването на събранието. Това обаче не е сторено. От КФН посочиха още, че според Търговския закон има опция за гласуване на необявен предварително избор, но само ако на събранието присъстват всички акционери или техни представители и ако никой няма възражения срещу направените предложения. На последното общо събрание на "Слънчев бряг" АД обаче са били представени 87.78% от капитала на дружеството.

На снимката: Евгени Мосинов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com