Кои са двойкаджиите сред общините и кои ще трябва да се оздравяват

3300
Кои са двойкаджиите сред общините и кои ще трябва да се оздравяват

150 общини от общо 265 имат просрочени задължения по бюджетите си, като размерът им към 31 март 2016 г. е 183,6 млн. лева. Общо просрочените задължения на общините към края на тремесечието е 197,4 млн. лв. Това показват изнесените днес (7 юни) данни на Министерството на финансите, което даде разбивка на приходите, разходите и задълженията на общините.

64 общини през първото тримесечие на тази година отчитат намаление на годишна база на просрочените задължения, като общият размер на намалението на просрочията е за над 17 млн. лв. Същевременно обаче 69 общини увеличават просрочените си задължения в рамките на една година с 58,6 млн. лв.

БСП ще атакува в КС промените за финансово оздравяване на общините

БСП ще търси подкрепата и на други парламентарни групи, за да сезира Конституционния съд (КС) за приетия от депутатите текст, общините ...

Останалите 115 общини завършват първото тримесечие на 2016 г. без просрочени задължения.

В делегираните от държавата дейности просрочените задължения са в размер на 11,4 млн.лв. или 6,2% от размера на просрочените задължения в бюджета.

Финансово оздравяване

36 общини ще трябва да влязат в процедура за финансово оздравяване, се вижда още от изнесената от финансовото ведомство информация. Според промените в Закона за публичните финанси, ако една община община покрива 3 от 6-те критерия за наличие на финансови затруднения, то кметът на съответната община трябва да уведоми Общинския съвет и да предложи да се влезе в процедура за финансово оздравяване.

Сред общините, които трябва да открият процедури за срок от 1 до 3 години, са големите Ловеч, Сливен, Видин и Смолян. Община Ловеч, например, отговаря на три критерия за финансови затруднения, сред които е превишаване на поетите ангажименти за разходи за последната година над 50% от средните разходи за последните 4 години, както и повече разходи отколкото приходи за трите поредни години от 2013 до 2015. Според справката по области Ловешка е сред тези с просрочени задължения към края на първото тримесечие на 2016 г, като към този момент те са близо 2 млн. лв. и нарастват спрямо същия период на 2015 г. с 1,3 млн. лв., въпреки че са далеч от най-големите суми за периода. Към март миналата година Ловешка област е имала просрочия в размер на 671 хил. лв.

ГЕРБ окончателно си осигури финансово оръжие, с което да командва общините

Седем ще са условията, които ще показват дали дадена община има финансови затруднения. Ако три или повече от тях са изпълнени, то кметъ...

Община Сливен отговаря на три критерия за лошо финансово здраве. Общината е първенец по големина на разходите за 2015 г., като към края на 2015 г. е поела ангажимент за разходи по бюджета си, които надхвърлят с 220% направените разходи за последните 4 години. Що се отнася до просрочените задължения към март 2016 г, то в област Сливен те са 21,1 млн. лв. и се увеличават спрямо март 2015 г. със 7 млн. лв. Към края на третия месец на миналата година Сливенска област е имала просрочия за 14 млн. лв. Освен това просрочените задължения за община Сливен към края на миналата година надвишават 5 на сто отчетените разходи за 2015 г.

От своя страна община Видин отговаря на 4 критерия за финансови затруднения, сред които е това, че е поела ангажимент за разходи за 2015 г. над 90% от средногодишните за последните 4 години. Видинска област има 14,3 млн. лв. просрочени задължения към март 2016 г. при 13,7 млн. лв. за същия период на 2015 г., а сумата се увеличава "само" с 600 хил. лв за една година.

Община Смолян също отговаря на 4 от 6-те критерия за финансови затруднения и също като Сливен е сред първенците по размер на поетия ангажимент за разходи за миналата година. Сумата за 2015 г. надвишава над два пъти (или 214%) средногодишните разходи за последните 4 години. По области Смолян има просрочени задължения към този март за 21 млн. лв., които се увеличават с 8 млн. лв. за една година. Миналата година по това време Смолян има просрочия за 12,7 млн. лв.

Други от областите с по-сериозни просрочени задължения към края на първото тримесечие са Варна с близо 11 млн. лв., Кърджали с 12,3 млн. лв., Пазарджик с близо 23 млн. лв. и Перник с 15 млн. лв. Просрочените задължения на София-град са 1,4 млн. лв. към март.

Общински дълг и общински гаранции към края на март са 1,3 млрд. лв., в т.ч 635,6 млн. лв. вътрешен и 616,2 млн. лв. външен дълг, като дългът на Столична община формира 47,4% от общия размер на дълга. Спрямо края на 2015 г. размерът на общинския дълг и общинските гаранции намалява със 65,1 млн.лв. Намалението се дължи на намаление на размера на вътрешните заеми с 83,7 млн.лв. и на увеличение на размера външните заеми с 18,6 млн. лв.

Мераците на ГЕРБ да сложат финансови окови на общините може да не минат

Разклащането на управлението най-вероятно ще се отрази и на още един закон - този за общините и финансирането им. По внесения от кабине...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика