Контролните органи дружно са проспали КТБ

3003
Контролните органи дружно са проспали КТБ
Снимка: БГНЕС

Нито един контролен орган не е предприел адекватни действия при отпускането на рискови кредити от Корпоративна търговска банка (КТБ). Това е един от изводите на асоциация "Прозрачност без граници".

Според проучването "Оценка на системата за почтеност в банковия сектор в България", нито един от отговорните органи не е подал сигнал за нередности до Комисията за финансов надзор (КФН), ДАНС, прокуратурата.

Свидетел по делото "КТБ": Цветан Василев платил 90 хил. лв. на Соня Колтуклиева

Основният свидетел по делото за източването на Корпоративна търговска банка Бисер Лазов даде показания в процеса за укриване на данъци ...

"Корпоративна търговска банка е проблем от такова естество, от такъв мащаб и на такова ниво, че нито една система за контрол, която е под най-високото (политическо) ниво, не може да се справи с него. Можем да наричаме модела с различни имена, но това, което трябва да търсим, е проблемът с върховенството на закона и проблемът с корупцията. Това е фундаменталният проблем на България, който ние 27 години не адресираме", се казва с доклада, който анализира поведението на всички институции, призвани да контролират банковия сектор, в периода 2009-2014 г.

Според авторите на анализа, много зле се представя и БНБ - при това не поради липса на ресурси и експертиза, а защото е била подвластна на "външно политическо влияние" и защото ѝ е куцала организацията на работа. Коренът на проблема е в модела, по който се избират шефовете на БНБ, КФН и Комисията за надзор над регистрираните одитори. Обикновено постовете се заемат от политически фигури, идващи от средите на управляващите - като доскорошния управител на БНБ Иван Искров, бивш депутат от НДСВ, пишат те.

Експертите на "Прозрачност без граници" подчертават "безкритичния подход" на БНБ към подаваните от КТБ периодични отчети и необяснимото намаляване на инспекциите на място. През 2014 г. са били проверени едва 5 кредитни досиета. Има и фрапиращи примери на злоупотреба със служебна информация и конфликт на интереси - шефът на "Банков надзор" в БНБ Нели Кордовска например закрива депозита си ден преди затварянето на КТБ, при това след работно време, пише в. "Сега" в днешния си брой.

Комисията за финансов надзор не се е взирала особено в данните за качеството на активите на КТБ и в схемите за набиране на финансиране.

Правната комисия прие закона на Пеевски срещу вторичното разграбване на КТБ

Правната комисия прие на първо четене промените в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от народните представители от ДПС Делян ...

Кризата "КТБ" е разкрила дефекти в работата на Народното събрание, констатира проучването. Парламентът приема формално и без дискусия годишните доклади на надзорните институции. От комисията за одиторите от години сигнализират, че е необходимо да се променят правилата в тяхната сфера, но никой не откликва. Но най-големият грях на депутатите е, че слагат начело на надзорните органи партийни и политически зависими кадри.

На фокус в анализа на "Прозрачност без граници" е и самата КТБ, управлявана почти еднолично от Цветан Василев - едновременно мажоритарен собственик и председател на надзорния съвет. Това е било в пълен разрез с правилата, но БНБ не го е забелязала. Самата банка системно е подавала недостоверни, неточни и непълни данни пред надзорните институции.

Дейността на КТБ по влогонабиране, кредитиране и инвестиции е била твърде непрозрачна и пълна с нарушения. Практиката, която оказва критично лош ефект, е била сложната плетеница от свързани с Цветан Василев фирми и персони, които са взимали заеми от КТБ за различни за икономически, медийни и дори политически проекти - като партията на Бареков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика