X
 
 

Кордовска обясни с техническа грешка преобразуването на преференциалните депозити в КТБ

8156 3
Кордовска обясни с техническа грешка преобразуването на преференциалните депозити в КТБ
Снимка: БГНЕС
Техническа грешка. Това обяснение е дала Нели Кордовска, която в качеството й на зам.-председател на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влогове е подписала разрешение за преоформяне на депозити с префернциална лихва, които в последствие бяха изплатени от Фонда като част от тези, гарантирани до 100 хил. евро. Това стана ясно от интервю за в. „Преса“ на председателя на временната парламентарна комисия по казуса КТБ Десислава Атанасова, пише „Блиц“.

Атанасова заяви, че не би могла да каже защо Кордовска е подписала разрешение за преоформяне на депозити с преференциална лихва, което позволява да бъдат изплатени на депозантите сумите до 100 000 евро. "Тя е била упълномощена да подписва документи от бившия директор на Фонда за гарантиране на влоговете в банките ден преди да подаде оставка и пълномощното й е важало само три дни”, пояснява шефката на комисията.

ФГВБ: Нели Кордовска е подписвала указания към квесторите

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) потвърди, че Нели Кордовска в качеството й на заместник-председател на УС на ФГВБ, ...

Председателят на парламентарната комисия казва, че Кордовска е дала обяснения пред комисията, според които на квесторите е даден отговор на друг техен въпрос, но в писмото той изглеждал като съотносим към привилегированите лихви. Кордовска обяснява, че не е вземала решение за преоформяне на депозитите и се е водила от взетите решения от управителните съвети на БНБ и фонда, а именно - че преобразуването е невъзможно. Такава била позицията и на управителя на БНБ Иван Искров и предишния шеф на фонда Росен Николов, заявена от тях в официално писмо, пише "Дневник".  

Парламентарната комисия е установила още, че са същестували 120 необезпечени кредита в КТБ, наличие на свързани лица кредитополучатели с мажоритарния собственик на банката, както и кухи фирми. "Всички доклади за банковата и финансова стабилност на КТБ са предоставени на ДАНС. Оттам обаче твърдят, че са имали информация предимно от управление „Банков надзор” на БНБ, от две лица, които сега са обвиняеми. Това са Румен Симеонов и Цветан Гунев”, казва Атанасова в интервюто.

Според нея, ако е имало суми, които са раздавани в пликове, не е оставала никаква писмена следа като получен кредит от банката. „Още в началото предложих на Цветан Василев да ни изпрати в писмен вид това, което иска да ни каже. Но той не го направи. Изслушването по телемост ще създаде еуфория и добра медийна среда за различни интерпретации”, казва още Десислава Атанасова.

200 изискуеми кредита

Подуправител на БНБ си взел парите от КТБ, от над месец Actualno.com не получава отговори от БНБ

Подуправителят на дирекция „Банков надзор” на БНБ Нели Кордовска е успяла да изтегли парите си от Корпоративна търговска ба...

Същевременно днес финансовият министър Владислав Горанов заяви пред народните представители, че над 200 кредита от КТБ са обявени за изискуеми. "Образувани са над 50 наказателни производства, над 35 срещу длъжници на банката, установени са над 150 прихващания, 20 производства срещу длъжници по закона за особените залози", каза той, цитиран от "Кросс".

"Готов съм да предоставя и последния отчет от синдиците, никой не разполага с детайлната информация за лицата вътре", каза Горанов.

"Има вероятност да бъде избрана най-голямата компания в света в тази област за разследването на КТБ. Има задание от българската прокуратура, за да бъде използвана тя и като експерт в помощ на работата по проблемите на КТБ и нарушението на закона при управлението на банката. Разчита се на фирмата, която ще бъде избрана да помогне и от гледна точка организиране на обвинението срещу закононарушителите", допълни финансовият министър.

Вчера от седмичния доклад на синдиците на банката стана ясно, че те са подали още една молба за производство по несъстоятелност на длъжник на КТБ. В отчета на синдиците е описано, че клиенти на Корпоративна търговска банка са подали искания за заличаване на обезпечения по техни кредити, но не става ясно какво е основанието им.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • !Българското правосъдие: 3 !Българското правосъдие: преди 4 години Профил на трол?
    Чудесно!...Невинна сте! :))
  • Анонимен 2 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
    За техническата грешка се носи ПЕРСОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ-ЗАТВОР!
  • Мистър ЛИНЧ 1 Мистър ЛИНЧ преди 4 години Профил на трол?
    ХИПОТЕЗА: Да гръмнем Нели Кордовска и после да се извиним и да кажем ,че е станала ТЕХНИЧЕСКА ГРЕШКА....
Роден е художникът Асен Василев
Роден е художникът Асен Василев

Проф. Асен Николов Василев е резбар, народен художник и преподавател в Националната художествена академия в София. Роден на 18 януари 1909...

Конният трамвай на Австралия (СНИМКИ)
Конният трамвай на Австралия (СНИМКИ)

Този вид трамвай обслужва туристите на Южна Австралия всеки ден, през цялата година, и се е съхранил на много малко места в света. Конният трамвай...